:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2020   10:38

0

141

Radulović: Kfor mora aktivnije da učestvuje u zaštiti srpskih enklava

Kontinuitet napada na Srbe, na prvom mestu zahteva aktivnije uključivanje Kfora i ispunjavanje njegovog prioritetnog zadatka i poverenog mandata, odnosno obezbeđivanje sigurnog i bezbednog okruženja za sve stanovnike na Kosmetu, kaže vojni analitičar Vlade Radulović.

Radulović za Kosovo Onlajn navodi i da "poslednji događaji koji su se desili na Kosovu i Metohiji, najbolje oslikavaju atmosferu straha i neizvesnosti u kojoj žive srpske porodice južno od Ibra".

"Albanski ekstremisti očigledno su, ohrabreni izostankom bilo kakvog procesuiranja i sankcija za napade na Srbe, njihovu imovinu i SPC, svoj fokus sada usmerili i na one najmlađe, a tu su srpska deca. Ovo pitanje, posebno bi trebalo da brine međunarodnu zajednicu koja najčešće ćuti na ovakve događaje. Čini se da je postepeno smanjivanje misije Kfora direktno uticalo na sposobnost adekvatne zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva", navodi Radulović.

Ona smatra da je pre svega obaveza Kfora, ali i njihova dužnost, da zaštiti ugroženo stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

"U skladu sa tim oni moraju ili da se aktivnije uključe u zaštitu, pre svega, srpskih enklava ili da pronađu nove modalitete borbe protiv narastajućeg albanskog ekstremizma".

Izvor: Kosovo online

KiMVlade RadulovićKFORincidenti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva