:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 24, 2022   9:59

0

147

Raketa Severne Koreje prešla 1.100 km, Japan uložio protest

Severna Koreja ispalila je ka istoku projektil za koji se veruje da je interkontinentalna balistička raketa, saopštile danas su vojske Japana i Južne Koreje.

"Lider Severne Koreje Kim DŽong un prekršio je moratorijum na lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa", rekao je predsednik Južne Koreje Mun Džae-in, dodavši da on snažno osuđuje ovaj test, preneo je Rojters.

Reakcije stižu iz Japana, koji kaže da je balistička raketa bila u vazduhu 71 minut i prešla razdaljinu od 1.100 kilometara.

"Dostigla je visinu od 6.000 kilometara, što sugeriše da je u pitanju novi tip interkontinentalne balističke rakete", rekao je zamenik ministra odbrane Japana Makoto Oniki, prenela je agencija RIA Novosti.

On je dodao i da je raketa lansirana u 14.33 sati po japanskom vremenu, a da je u 15.44 časova pala u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, u vodama u blizini prefekture Aomori.

"Snažno osuđujemo lansiranje raketa Severne Koreje, zbog čega smo uputili protest diplomatskim kanalima", istakao je zamenik ministra.

Izvor: T a n j u g

Severna KorejaraketaJapan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva