:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2022   19:24

0

175

Rakete preletele Tajvan - Kina "uvežbava ujedinjenje"

Najmanje 11 balističkih projektila "dongfeng" lansirano je na ciljeve u vodama oko Tajvana u manevrima koje vlasti u Pekingu opisuju kao "uvežbavanje ujedinjenja". Jedna od šest zona u kojima se održavaju manevri je nedaleko od istočne obale ovog ostrva. Japan protestuje. Tajvan uključio odbrambene sisteme, pošto su neki od projektila preleteli iznad ovog ostrva. Američki nosač aviona "stražari" u vodama oko Okinave.

Najmanje deset ratnih brodova, 100 borbenih aviona i brojne druge jedinice kineske vojske počele su velike manevre u vodama oko Tajvana, kao odgovor na posetu šefice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi ovom ostrvu. Japansko ministarstvo odbrane tvrdi da su najmanje četiri projektila preletela preko Tajvana.

Poseta Nensi Pelosi izazvala je buru negodovanja u Pekingu, kao i podele unutar administracije predsednika Džozefa Bajdena, jer su zvaničnici Pentagona u nekoliko navrata upozoravali da dolazak šefice Predstavničkog doma na Tajvan "nije najbolja ideja".

Uprkos upozorenjima, Pelosi je otišla na Tajvan, a institut Kejto je upozorio Bajdenovu administraciju da mora ozbiljnije da shvati poruke Pekinga kako se ne bi ponovila situacija iz Ukrajine.

"Na mnogo načina, odlučnost Vašingtona da ojača podršku Tajvanu kao deo politike ograničavanja kineskog uticaja podseća na propuste koje su američki zvaničnici napravili u vezi sa širenjem NATO, posebno u vezi Ukrajine, kada su sve žešća upozorenja Moskve padala na gluve uši u Vašingtonu", navodi se u analizi instituta Kejto.

Kako navodi ovaj institut, poseta Nensi Pelosi mogla bi da predstavlja "crvenu liniju" za vlasti u Pekingu, na isti način na koji je ruski predsednik Vladimir Putin reagovao na tvrdnje Vašingtona da Ukrajina, ukoliko želi, ima pravo da se priključi NATO paktu.

"Bajdenova administracija mora ozbiljnije da shvati upozorenja Kine", navodi institut Kejto.

Kineska upozorenja dobila su sasvim novu dimenziju tokom dana, kada je vojska ispalila ukupno 11 balističkih projektila "dongfeng", koji su pali u vode oko Tajvana, uključujući i dve zone istočno od ostrva, najudaljenije od kontinentalnog dela Kine.

Rakete lete preko Tajvana 

Japansko ministarstvo odbrane, koje se prvo oglasilo posle lansiranja projektila, tvrdi da su četiti projektila preletela ostrvo, dok je pet palo u vode koje Tokio smatra svojom ekonomskom zonom. Ova zona, koja je na više načina sporna, prostire se oko 370 kilometara od obale Japana.

"Jedan od peojektila lansiran sa obale kod Fudžijana, preleteo je 500 kilometara, prešao preko Tajvana i pao u vode istočno od ovog ostrva", saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Vlasti u Tokiju odmah su, odmah, zatim, uložile protest.

U stanje više pripravnosti podignuti su i američki brodovi, uključujući nosač aviona "Ronald Regan" i nešto manji "Tripoli", koji se trenutno nalaze nedaleko od Okinave. Pentagon je, naveo da da će ova borbena grupa, "za svaki slučaj", ostati u regionu.

Japanski Jomiuri šimbun javlja da američki brodovi prate kretanje japanske mornarice, kao i da je jedan od projektila pao u more stotinjak kilometara od japanskog ostrva Jonaguni, oko kojeg patroliraju japanski razarač Asahi i izviđački avion P-2C.

Kineski mediji tvrde da u manevrima učestvuju novi višenamenski avioni J-20, bombarderi H-6, te da se isprobavaju hipersonični projektili DF-17.

Kineski izvori su, unapred, najavili da će konvencionalni projektili, tokom manevara, preleteti Tajvan, kao i da će borbeni avioni preći nezvaničnu "srednju" liniju između ostrva i kontinentalnog dela Kine.

"Potpuno opkoljavanje ostrva demonstriraće potpunu kontrolu Kine nad tajvanskim pitanjem", piše kineski Global tajms.

U toku vežbi, otkazano je najmanje 40 komercijalnih letova sa Tajvana, dok su japanski ribari sa ostrva Jonaguni ostali u lukama.

Zbog japanske reakcije na kineske manevre, Peking je otkazao sastanak ministara spoljnih poslova dve zemlje, koji je trebao da bude održan u Pnompenu.

Vlasti na Tajvanu su, odmah posle početka manevara, optužile Peking da pokušava da uspostavi blokadu ostrva, te da je u poslednjih nekoliko dana pokrenuo seriju sajber napada na tajvansku infrastrukturu, uključujući ministarstva, aerodrome i železnicu.

Kineski manevri trajaće ukupno 72 sata.

Serija incidenata u Pacifiku

Porinuće novog kineskog nosača aviona i najava promocije strateškog bombardera vremenski su se podudarili sa serijom rizičnih poteza kineskih, ruskih, američkih i japanskih mornarica u Pacifiku.

Kineskim manevrima priključio se i nosač aviona "Ljaoning", koji je prokrstario vodama južno od Japana i istočno od Tajvana, posle čega je Peking optužio japanske vlasti da prate i ometaju ovaj brod. "Ne trebaju nam posebni fotografi sa japanskih brodova i aviona", rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane.

Vlasti u Tokiju su u pratnju kineskih ratnih brodova poslali nosač aviona "Izumo", najveći ratni brod japanske mornarice od Drugog svetskog rata, tvrdeći da su kineski avioni izveli stotine letova u međunarodnim vodama južno od Japana.

U složene odnose uključili su se i Rusi, sa kojima se Japanci već decenijama spore oko Kurilskih ostrva. Ostrva na granici između Ohotskog mora i Tihog okeana, u Rusiji poznata kao Južni Kurili, a u Japanu kao "severna teritorija", predmet su spora dveju država još od kraja Drugog svetskog rata, kada su sovjetske snage zauzele ostrva Kunaširi (ruski Kunašir), Etorofu (ruski Iturup), Šikotan i mali arhipelag Habomai.

Najnoviji u seriji sporova Japana i Rusije počeo je krajem februara kada je vlada u Tokiju rusku ofanzivu na Ukrajinu nazvala "ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava" i pridružila se kaznenim merama koje je Zapad uveo Moskvi.

Moskva je, u kontraudaru, svrstala Japan na listu "neprijateljskih država" i prekinula pregovore o mirovnom sporazumu dveju država, kojim je trebalo da budu rešena pitanja koja su ostala otvorena posle Drugog svetskog rata, uključujući i sudbinu Kurilskih ostrva.

Kineska državna televizija emitovala je snimke zajedničkih patrola sa ruskim avionima iznad Pacifika, najavljujući mogućnost da se u bliskoj budućnosti u takvim manevrima pojave i najmodernije letelice obe države - ruski "Su-57" i kineski "J-20".

Tenzije na Pacifiku podignute su krajem aprila kada su ruske podmornice ispalile krstareće rakete "kalibar" na mete u Japanskom moru. Vežbe gađanja u Japanskom moru vremenski su se podudarile sa manevrima mornarica SAD i Japana, u kojima su učestvovali brodovi američke Sedme flote predvođene nosačem aviona "Abraham Linkoln".

Izvor: RTS

KinaTajvanJapanraketeSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva