:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2023   8:34

0

86

Raketni napadi na ukrajinskom frontu; Zelenski danas u poseti Rumuniji

Rat u Ukrajini – 593. dan. Na ukrajinskom frontu su nastavljeni raketni napadi. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski će danas posetiti susednu Rumuniju, što će biti njegovo prvo putovanje u tu zemlju od početka rata, saopštilo je rumunsko predsedništvo. Parlamentarna skupština NATO-a pozvala vlade i države vojnog saveza da nastave da podržavaju Ukrajinu.

Kijev: Tokom noći uništeno 27 dronova

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je tokom noći bilo 36 napada dronovima, a da je protivvazdušna odbrana uništila 27 letelica.

Kako su naveli u objavi na Telegramu, dronovi su uništeni iznad Odeske, Nikolajevske i Hersonske oblasti.

(Reuters, Telegram)

Parlamentarna skupština NATO-a: Alijansa treba da stoji uz Ukrajinu do pobede

Parlamentarna skupština NATO-a pozvala je vlade i države vojnog saveza da nastave da podržavaju Ukrajinu i stoje uz zemlju dok se ne postigne njena pobeda u ratu protiv Rusije.

To je u skladu sa rezolucijom "Izvršavanje odluka samita u Vilnjusu: ubrzanje prilagođavanja NATO-a, podrška Ukrajini", usvojenoj u ponedeljak na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Kopenhagenu, prenosi Ukrinform.

"NATO treba da ima jasnu viziju o tome kako rat u Ukrajini mora da se završi i da stoji uz Ukrajinu dok se ne postigne pobeda", navodi se u dokumentu.

Skupština NATO-a je osudila kontinuirano rusko vođenje i eskalaciju ilegalnog, ničim izazvanog i brutalnog rata, uključujući redovno i otvoreno gađanje naseljenih centara i civilne infrastrukture, kao što su skladišta hrane i transportnih objekata i sistematsko činjenje brojnih ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i prijavljenih dela genocida na nezakonito okupiranim teritorijama.

NATO je takođe ponovio svoj stav da je "ruska država, pod njenim trenutnim režimom, teroristička".

Parlamentarna skupština NATO-a pozvala je vlade i parlamente Alijanse "da dodatno povećaju svoju vojnu, obaveštajnu, finansijsku, stručnu i humanitarnu podršku Ukrajini, uključujući i ubrzavanje isporuka dovoljnih količina naprednog naoružanja koje je Ukrajini potrebno da se zaštiti i da obnovi teritorijalnu integritet u okviru svojih međunarodno priznatih granica iz 1991. godine.

(Tanjug)

Na ukrajinskom frontu su nastavljeni raketni napadi. Ruske snage su u granatiranju Hersona i Harkovske oblasti uništile skladišta municije.

Ukrajinci kažu da su odbili napad kod Zaporožja i postigli delimičan uspeh u pravcu Bahmuta.

Kod Limana i Torska, ruska vojska je sprečila pet neprijateljskih napada.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je starog i imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog komandanta Snaga teritorijalne odbrane.

Zelenski će danas posetiti susednu Rumuniju, što će biti njegovo prvo putovanje u tu zemlju od početka rata, saopštilo je rumunsko predsedništvo.

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da je međunarodna izolacija primorala Rusiju da preusmeri svoje spoljnopolitičke napore ka nekada manje poželjnim partnerstvima kako bi dobila diplomatsku, ekonomsku i vojnu podršku, uz tvrdnju da Rusija sada proizvodi dronove po iranskoj licenci.

Izvor: RTS; Foto: EPA

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva