:

:

TV Most

Foto: Novosti online

clock

Oktobar 13, 2021   15:50

0

255

Rakić: Ako se ovo ponovo desi, branićemo se svim sredstvima

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Raški da će srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukoliko se nešto slično poput ovoga danas dogodi, pružiti otpor i braniće se svim sredstvima.

“Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako, imaćeo opšti otpor. Ma šta to značilo i kako god to shvatili, ali branićemo se svim raspoloživim sredstvima”, rekao je Rakić, i na te reči dobio aplauz prisutnih Srba.

Rakić je dodao i da nikako ne može da razume da neko puca na goloruki narod.

“Sledeći put ako se desi, neće na ovome ostati, branićemo se svim sredstvima. Ne znam da li ćemo se odbraniti, ali ćemo se braniti”, rekao je Rakić, na šta su okupljeni povikali da neće ni biti sledećeg puta, jer će Srbi sami reagovati i braniti se.

Na to se nadovezala jedna meštanka sa KiM, koja je rekla Vuciću da je obećao da će poslati vojsku na KiM da brani građane, ako jedan metak bude ispaljen.

“Mi nemamo čime… Pucali su na nas, bacali suzavac, morate da nas odbranite. Mi nemamo kako da se odbranimo”, rekla je ona, dok je predsednik vidno potrešen slušao svedočenja Srba.

Srbi sa KiM preneli su predsedniku da su uznemireni, a Rakić je dodao da to što ljudi upadaju jedni drugima u reč, nije zato što su nekulturni, već zato što su uplašeni i zabrinuti za porodice.

“Ja i Srpska lista bićemo sa narodom, borićemo se do kraja”, poručio je Rakić.

Sastanku sa Srbima sa KiM u Raški prisustvuju ministri odbrane i policije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

16:24 - Srbi Vučiću: Da li stojite iza nas, ako ne sami da se branimo

Predstavnici Srba sa severa Kosova tražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da im kaže da li država Srbija stoji iza njih, navodeći da ne mogu više da trpe teror Prištine i Albanaca, a ako Srbija nije iza njih da će sami da se brane.

Oni su na sastanku u Raški, organizovanom povodom upada Kosovske policije u severni deo Kosovske Mitrovice i Zvečan, u emotivnom obraćanju preneli situaciju i šta sve svakodnevno doživljavaju od strane kosovskih Albanaca.

Predstavnici Srba iz Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i drugih mesta preneli su da ne mogu više da trpe teror Prištine i ponašanje Albanaca, skrenuli pažnju da su došli da hapse takozvane švercere sa dugim cevima i bojevom municijom i zapitali se šta je sledeće.

"To što rade šiptarski teroristi, terorišu narod, došli su da hapse tzv švercere, ali to se ne radi sa bojevom municijom. ako hoćete da nas zaštitite molim vas za to, ako ne sami ćemo, saterani smo do kraja", rekao je jedan od predstavnika Srba Vučiću, koji je ujedno i vrhovni komandant Vojske Srbije.

Oni su preneli Vučiću, predstavnicima vojske Srbije, minsitrima vojske i policije Nebojši Stefanoviću i Aleksandru Vulinu, kao i dirktoru Kancelarije za KIM Petru Petkoviću, da zele da nastave da žive na KIM, ali da će, ukoliko Srbija ne stoji iza njih sami da se odbrane "kako mogu i umeju".

"Da li našu decu i nas treba da branimo sami ili ćete vi stati iza nas. Oni svakodnevno pokušavaju da izazovu problem, ne možemo ovo više da trpimo. Želimo da istrajemo ovde zajedno, ove pritiske ne možemo da izdržimo. Nisam spreman da vodim goloruk narod na šiptarske cevi. Možete li da nam pomognete jer na ovaj način nama nema života", rekao je jedan od Srba sa severa KIM

"Da li ćemo sahranjivati braću kao 1999." - pitala je predsednika Srbije sestra Srećka Sofronijevića koji je danas ranjen u akciji ROSU i KPS.

" Da li će e država stati iza nas ili ćemo sami braniti. Hoćemo li doći u situaciju da nemamo lekove, platimo osnovne stvari. Sve su nam ukinuli"rekla je ona.

Jedan od predstavnika Srba rekao je da je današnji incident "prelio čašu" i da je to ličilo na rat.

"Pucalo se na goloruke momke. Moram da pohvalim što je u celoj ovoj situaciji bilo i mladih i starih i muškaraca i žena, bili smo kao jedan. Bio sam protiv ulaska u institucije, osam godina tamo tražimo svoja prava i vidimo koji su rezultati", rekao je on.

On je dodao da postoje dva načina da se situacija reši - demokratski kroz institucije koje su, kako je rekao, diskriminatorske prema Srbima, ili kroz građansku neposlušnost i izlazak svih predstavnika Srba iz institucija.

U više obraćanja Vučiću Srbi su apostrofirali njegovu funkciju vrhovnog komandanta Vojske Srbije

Izvor: Танјуг, B92

KiMRaškaRakićSrpska listaakcija kosovske policijeranjen SrbinSeverna MitrovicaZvečan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva