:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2022   12:29

0

262

Rakić: Ambasadori zemalja Kvinte nam poručili da prihvatimo nezavisnost Kosova

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severa KiM održali su danas konferenciju za novinare u Vladi Srbije. Rakić rekao je da su se on i gradonačelnici Zvečana, Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka sastali sa ambasadorima zemalja Kvinte i da su na tom sastanku od njih čuli da njihove zemlje podržavaju nezavisnost Kosova i Metohije i poteze Prištine.

Navodi da su se saglasili da sednica ne bude otvorena za javnost, ali zbog težine i ozbiljnosti poruke koju su primili imaju moralnu, ljudsku, političku i svaku drugu odgovornost da narodu i javnosti objasne i obaveste o čemu je bilo reči na tom sastanku kojije trajao više od dva sata.

"Njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, da samim tim oni kao predstavnic zemalja iz kojih dolaze podržavaju nezavisnsot, oni apsolutno podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito su podvukli i bacili akcenat na to da podržavaju odluke Prištine o tablicama i uvođenju nekakvog ulazno-izlaznog dokumenta", rekao je on i dodao da se pozivaju na to da je Priština to uradila u skladu sa nekim dogovorom.

Naveo je i da se čuje kako će onima koji žive na KiM izdavati dokument kojim će moći 90 dana da borave na Kosovu i Metohiji.

" Moje dete mora da pređe granicu, tj administrativni prelaz na svakih 90 dana. Sada treba da prihvatimo da smo tamo stranci. Naši očevi, dedovi… neko od nas žele da postanemo stranci, ili da nas asimiluju. Ili da nas proteraju s vekovnih ognjišta", kazao je Rakić.

Dodao je da su gradonačelnici izneli da to nije u skladu sa dogovorom, ali da su ambasadori rekli da treba "prihvate realnost na terenu" i nezavisnost Kosova.

"Mi gledao u Brisel i našeg predsednika Vučića, za nas to nije gotovo", rekao je on i poručio da je jedina instanca gde se rešavaju otvorena pitanja je dijalog. "Ne priznajemo jednostrane odluke. Jedino u šta veruju da će će se naći rešenje u Briselu, za nas koji živimo dole."

Kako je naveo, očekuje da će dijalogom u Briselu Vučić i njegov tim naći način da prevaziđu krizu, jer ovo ne traje par dana ili nedelja, jel sad će godina od kad su počeli protesti.

"Mogu da oni podržavaju i donose odluke u njihovu korist, ali za nas je to neprihvatljivo. Jedino je relevantan briselski sto. Kad imamo jednostrane poteze, imamo reakciju Srba. Stečena prava se ne mogu uzeti osim silom. Oni imaju silu, imaju zakone, mogu da na silu donose neke zakone. Nećemo prihvatiti da nam uzimaju tablice. Oni KM tablice nazivaju Miloševićevim tablicama. To nije istina, to su naše tablice", poručio je Rakić.

"Sve naše oči su uprte u Beograd"

Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice, kazao je da su bili jedinstveni na jučeršnjem sastanku, kao i da je situacije na KiM teška.

On je naveo da je odluka Prištine o tablicama neizvodljiva, da ne može da se sprovede na terenu.

"Bili smo jedinstveni na jučerašnjem sastanku. U prethodnih dvadeset godina nije bilo tako teško. Ono sto smo preneli, su stavovi naših sugrađana. Nedavna odluka Vlade Kosova o dokumentima i tablicama, ne može da se sprovede na terenu. Poznato vam je da nemamo nikakvu komunikaciju sa institucijama u Prištini. Vlada je rekla da Srpska lista nije legitimni predstavnik Srba na Kosovu. Pitali smo ambasadore da li će ta podrška važiti ako vlasti krenuti da uzimaju vozila, saniteta ili privatnih vozila. Ima mnogo Srba koji nemaju dokumenta Prištine. Nećemo da se odričemo prava", rekao je on.

Radojević je rekao da su sve oči Srba sa Kosova i Metohije uprte u Beograd, Vučića i pregovarački tim koji će otići na sastanak u Brisel 18. avgusta.

Todić: Nikad teže

Gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić istakao je "ozbiljnost situacije".

"Ukazaću na ozbiljnost situacije koju smo imali da predočimo ambasadorima Kvinte. Jednostrani potezi ne doprinose nikome. Na žalost imamo prisustvo albanskih jedinica, raznih bezbednosno - informativnih službi koje vršljaju po srpskim sredinama. Tenzije dolaze iz pravca Prištine i ovaj požar koji preti da se rasplamsa, treba gasiti u Prištini. Ovde presudnu ulogu treba da odigra međunarodna zajednica, kako bismo se svi vratili normalnom životu. Nama je potreban mir, nove fabrike, nove investicije... Srpski narod želi mir, kao i običan albanski narod", istakao je Todić

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, kazao je da od 1999. godine situacija nikada nije bila teža.

"Nikada veću zabrinutost kod našeg naroda nisam video. Kurti je čovek koji javno govori da nije za sporazume. Jedino što, kaže, hoće da razgovara u Briselu je o uzajamnom priznanju. Retorika koja dolazi iz Prištine je ratno-huškačka. Nigde u svetu nije zabeleženo da se kidnapuje vozač saniteta", rekao je Milović i dodao da će se truditi da sačuvaju mir.

Petković: Deset puta teže nego što je bilo

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM kazao je da je ovo prilika da još jednom pokažemo puno jedinstvo i damo punu podršku predsedniku u razgovorima i pregovorima u Briselu.

"Sve ovo govori pod kako teškim okolnostima mi idemo u Brisel. Pitanje formiranja ZSO biće na dnevnom redu i mi ćemo insistirati na tome i u Briselu. Danas je deset puta teže nego što je bilo, a to Kurti koristi da kaže kako preko Srbije Rusija vrši uticaj. Jedini koji ide u pravcu nasilja je Aljbin Kurti", rekao je Petković.

On je dodao da tu situaciju Aljbin Kurti koristi u svakom intervjuu da napadne Vučića i Beograd, da izmisli kako Rusija preko Beograda vrši uticaj.

"Videli smo, međutim, da jedini koji je nasilan ovde je Kurti i njegove odluke. Ne znam kako ti predstavnici zemalja Kvinte koji svakog dana ulažu energiju da ubede Srbe da žive u lažnoj državi, zašto samo deo te energije ne ulažu da ubede Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština, jer bez toga nema normalizacije odnosa Beograda i Prištine", poručio je Petković i zaključio da Srbi ne žele da žive u lažnoj državi i neće teror Aljbina Kurtija, već hoće kompromis.

On je dodao da sve što Aljbin Kurti radi, radi u suprotnosti sa postignutim sporazumima.

"Predaja nije opcija. Tražićemo rešenje, pristajemo samo na mir, na ucene ne pristajemo. Da nije Vučića pitanje je šta bi bilo sa Srbima na KiM, jer je ponovio da se neće ponoviti pogrom ni "oluja". Nadam se da će međunarodni predstavnici izvršiti pritisak na Kurtija kako bismo našli održivo rešenje", rekao je Petković.

Izvor: TV Most; Foto: T a n j u g

KiMRakićRadojevićPetkovićTodićambasadori KvinteMilović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva