:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2024   12:38

0

104

Rakić i Matić: Cilj ukidanja dinara je otežavanja života građana na severu KiM

Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić i Marko Matić iz Centra za odgovorne medije ocenili su danas da je odluka prištinskih vlasti da ukinu upotrebu dinara na KiM doneta u cilju da se oteža život građanima na severu KiM i da je reč o jednostranom potezu.

Na pitanje da prokomentariše to što je zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi odbio poziv Brisela da ide na sastanak o dinaru, uz obrazloženje "da dinar nije deo dijaloga", Matić je za T a n j u g  rekao da bi korišćenje dinara na KiM i sve što se odnosi na to pitanje trebalo da bude rezultat pregovora Beograda i Prištine.

"Postoji i jedan dobar deo građana na Kosovu, dakle pričamo o srpskoj manjini u srpskim sredinama, koji su životno zainteresovani za tu vrstu ekonomskih procesa. Koncept Zajednice srpskih opština podrazumeva i neko finansiranje, odnosno mogućnost finansiranja iz Srbije. Trebalo je da dinarski transferi budu uređeni, znači to je trebalo da bude rezultat pregovoračkog procesa i u tom smislu ova akcija Prištine jeste bila jednostrana i vidimo da je, nažalost, ugrozila one koji su najugroženiji na Kosovu i Metohiji", naveo je Matić.

Ističe da interes građana koji žive na severu KiM treba da bude na prvom mestu, a upotreba dinara deo dogovora o normalizaciji.

Rakić navodi da je reč o političkoj, a ne finansijskoj odluci koja ima za cilj da oteža život građana na severu KiM.

Na pitanje da prokomentariše pritisak Zapada i Amerikanaca na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odluku o ukidanju upotrebe dinara odloži ili suspenduje, Rakić ocenjuje da taj pritisak nije dovoljno iskren i jak.

"Mislim da se on (Kurti) upustio u veoma problematičnu hazardersku igru sa ovim potezom. Stvar je problematična, Kurti ide na apsolutno zaoštravanje, tako da možemo očekivati da će ovo da potraje. Ne verujem ja da je taj pritisak na njega iskren i da je dovoljno jak", kaže Rakić.

Izvor: T a n j u g

Kosovodinar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva