:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2023   12:53

0

177

Rakić: Od Prištine se očekuje da hitno krene u realizaciju formiranja ZSO

Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić rekao je danas za T a n j u g da se od Prištine očekuje da povuče prvi potez, odnosno da hitno krene u realizaciju formiranja Zajednice srpskih opština.

Napominje da u Prištini postoji jak otpor bilo čemu što je dogovoreno u Ohridu i dodaje da prvi put postoje pretnje da bi EU mogla da uvede sankcije zbog neispunjenja i nepoštovanja onoga što je dogovoreno u Ohridu kada je reč o formiranju ZSO.

"To što je postignuto u Ohridu svakako će biti pohvaljeno na samitu članica EU i verovatno, posle dužeg vremena, Srbija neće biti na nekom stubu srama, čak će verovatno biti i pohvaljena zbog spremnosti na kompromise i što je dijalog opet otvoren, odnosno pokrenut i što je postignut neki napredak," istakao je on.

Rakić kaže da je Miroslav Lajčak u pravu kada kaže da je članstvo u UN mnogo veće od pitanja odnosa Srbije i Kosova kao i da tu postoje određene procedure, da se ne može ići prečicom već se mora proći kroz Savet bezbednosti.

"Tu će verovatno da se lome koplja između Zapada i Rusije i Kine što je u ovom trenutku velika prednost Srbije zato što neće biti izložena ultimatumu da nešto prihvati ili ne prihvati pod pretnjom kazne" navodi on.

Smatra da će, ukoliko pregovori između Beograda i Prištine budu dobro napredovali, EU će pokušati da omogući Prištini članstvo u nekim drugim međunarodnim organizacijama, a da će UN ostati po strani zato što je taj problem u ovom trenutku skoro nerešiv.

Izvor: T a n j u g

KiMŽarko Rakićdijalog Beograda i PrištineZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva