:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 25, 2019   8:22

0

260

Rakić: Odlučili smo da odavde nema nazad

Sve žešći pritisci koje Priština vrši na srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji neće uplašiti Srbe pa da oni napuste svoje domove, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Rakić je, u intervjuu za današnju "Politiku", istakao da je najveća podrška Srbima u pokrajini jasna poruka predsednika Aleksandra Vučića da neće dozvoliti proterivanje Srba.

Nastojanja Prištine da maksimalno oteža život Srbima na KiM ne prestaju, rekao je Rakić, navodeći kao primere jednostrane poteze, nasilne upade, lažne optužnice protiv istaknutih Srba, blokiranje snabdevanja, najavu otimanja "Trepče"...

"Želim da građani znaju da mi nećemo dobrovoljno da pristanemo da život na KiM stane. Uz jaku Srbiju i direktnu podršku naše Vlade Srbije uspeli smo da sprečimo scenario Prištine po kojem je trebalo da Srbi, zbog svih pritisaka, napuste svoje domove, crkve, institucije", kazao je Rakić.

Na osnovu podataka kojima raspolažemo, nema iseljavanja Srba sa severa Kosova, naveo je Rakić. On je dodao da je tu najčešće reč o školovanju studenata na fakultetima kojih nema na Prištinskom univerzitetu ili neki drugi oblik usavršavanja.

Ističe da se beleži sve veći broj mladih koji kao studenti dolaze na KiM i tu ostaju, pronalaze posao, udaju se i žene.

"Sve glasine o iseljavanju dolaze od neodgovornih pojedinaca koji zarad jeftinih političkih poena pokazuju koliko su nedorasli situaciju u kojoj se nalazimo i nanose štetu svojim lažima", rekao je Rakić.

Rakić je naveo da bi svaki upad na sever Kosova naoružanih formacija iz Prištine bio jasan signal da su lideri u Prištini odlučili da silom reše pitanja koja su otvorena u Briselu.

Taj napad na mir i bezbednost bi, prema rečima Rakića, morao da naiđe na jasan, odlučan i adekvatan odgovor Kfora.

"Iako imamo loša iskustva, kada je u martovskom pogromu Kfor delovao neorganizovano i nespremno da zaštiti Srbe i naše svetinje, nadam se da će i ovaj smanjeni broj vojnika imati jasnu podršku svojih zemalja da spreči bilo kakvo nasilje", rekao je Rakić.

Rakić je naveo da postoje krugovi u Prištini koji bi voleli da iskoriste bilo koji povod da upadnu na sever, ističući da se mora sačuvati mir i pribranosti i da se ne sme ni na koji način nasesti na provokacije.

"Ipak, ukoliko neko misli da su poziv na mir i bezbednost odraz naše slabosti i nesposobnosti, onda se grdno vara. Ovaj narod je odlučio da odavde nema nazad", zaključio je Rakić.

Izvor: Танјуг

KosovoGoran Rakić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva