:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 25, 2022   17:34

0

318

Rakić: Reakcija na optužbe Prištine da Srbi sa severa napadaju ustavni poredak biće totalna građanska neposlušnost

Zbog pokretanja postupka od strane specijalnog tužilaštva Kosova protiv naših građana, privrednika, gradonačelnika, poslanike za, kako Priština tvrdi, napad na ustavni poredak Kosova, a u pitanju su protesti protiv jednostranih odluka Prištine u toku prošle godine, Srpska lista je održala hitne sastanke, nakon čega su se obratili medijima..

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je danas na konferenciji za novinare da će za optužbe Prištine da Srbi sa severa napadaju ustavni poredak Kosova biti totalna građanska neposlušnost, kao i da će Srpska lista učiniti sve šta može da zaštiti narod.

Rakić je istakao da su danas održani hitni sastanci sa međunarodnim predstavnicima, a da je povod tih sastanaka podizanje optužnica protiv Srba na Kosovu, i da se trenutno vodi postupak protiv više od 70 Srba.

"Specijalno tužilaštvo Kosova je pokrenulo postupak protiv naših građana, privrednika, gradonačelnika, poslanika, političkih predstavnika za kako Priština tvrdi napad na Ustavni poredak Kosova. Povod za podizanje optužnica su protesti protiv jednostranih poteza Prištine u toku prošle godine. Biću direktan, ovo je politički i etnički motivisan progon našeg naroda. Prema saznanjima koja imamo u pitanju je postupak protiv više od 70 naših građana", rekao je Rakić, prenosi Kosovo online.

On ističe da je ovo politički postupak u kom je Priština unapred osudila optužene Srbe.

"Zato niko od naših građana, privrednika, političkih predstavnika ne treba da primi ovaj poziv, niti da se na njega odazove. Koliko je perfidna igra Prištine vidi se kroz nameru da se među nama unese razdor. Spisak im nije konačan pa ih pozivam da na taj spisak stave i mene, Igora, Slavka, Milovića, jer smo i mi bili na tim protestima sa svojim narodom i uvek ćemo biti", kaže Rakić.

Rakić je ponovio da Srbi na Kosovu žele da sačuvaju mir, ali i da tolerantni stav Srba ima granicu.

„Ukoliko Priština krene sa jednostranim potezima, ne daj Bože, hapšenjima naših građana, bićemo prinuđeni da se tome odupremo svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima što podrazumeva i totalnu građansku neposlušnost kako bi odbranili ljudska prava naših građana“, poručio je Rakić.

Kako je naveo danas su čelnici Srpske liste obavestili ambasadore Kvinte, kao i predstavnike Evropske Unije i od njih su zatražili da, kako je rekao, obuzdaju Prištinu u nameri da izazove haos na severu Kosova.

„Mi podržavamo vladavinu prava, ali ovo nije vladavina prava već institucionalno nasilje kojim se vrši progon našeg naroda. Pozivamo građane na jedinstvo, ovo nije političko pitanje, već pitanje našeg opstanka na ovim prostorima“, zaključio je Rakić.

Izvor: Kosovo online, TV Most; Foto: TV Most

KiMRakićSrpska listagrađanska neposlušnosttužilaštvo Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva