:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 23, 2019   14:33

0

310

Rakić studentima Univerziteta u Prištini: Vi ste dokaz kako se brani, voli i čuva otadžbina

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici svečanom akademijom obeležili su svoj Dan.  Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je da su oni budućnost Srbije koji su pokazali kako se voli, brani i čuva otadžbina

Obraćajući se studentima kao nosiocima budućnosti, Rakić im se zahvalio na odluci da baš na Prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici stiču znanja.

„Odlučili ste da ovde stičete znanja iz raznih oblasti ali i najvažnije-  kako se čuva, voli i brani naša otadžbina. Hvala vam što ste bezbroj puta do sada pokazali kako se voli i brani Kosovo i Metohija“, rekao je Rakić i dodao da je lokalna samouprava u saradnji sa Univerzitetom uradila mnogo na unapređenju uslova rada a izgradnja nove zgrade Univerziteta je pravi primer za to.

Rakić je ukazao da država Srbija i srpski narod znaju da su studenti PU budućnost.

„Ulaganje u vas je ulaganje u budućnost. Srećan Dan studenata. Odavde nema nazad“, poručio je Rakić.

Čestitajući studentima njihov dan, student prorektor Nemanja Biševac podsetio je na aktivno angažovanje ove populacije u datim političkim okolnostima koje su na ovom prostoru specifične i komplikovane. On je istakao aktivno učestvovanje studenata u protestima protiv taksi od 100% koje je Priština uvela na srpsku robu kao i uspešno višegodišnje sabotiranje Prištine da tamošnji univerzitet učlani u Evropsku studentsku uniju.

„.Naši studenti su u proteklih šest meseci više vremena proveli na protestima nego u klupama i amfiteatrima. I nije nam žao zbog toga. Uvek smo se i uvek ćemo se odazivati kada nas naša majka Srbija pozove u pomoć. Mi studenti ovog Univerziteta, pored kvalitetnog znanja koje stičemo, učimo još jednu životnu školu koja se jedino na Kosovu i Metohiji može naučiti, a na kojoj nam zavide kolege sa svih ostalih univerziteta“ poručio je Biševac.

Prorektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Tatjana Novaković je naglasila da je ova prosvetna institucija „stub opstanka i baza intelektualnog razvoja na Kosovu“ te da bi to bilo nemoguće bez podrške Ministarstva prosvete i Kancelarije na Kosovo i Metohiju.

„Sa svojih 10 fakulteta, 107 akreditovanih programa, preko 8000 aktivnih studenata i 1180 zaposlenih, ravopravni smo član  Konferencije Univerziteta Republike Srbije Evropske univerzitetske asocijacije“ istakla je Novaković.

Ona je studentima poručila da   znanje koje ovde stiču, treba da im posluži za izgradnju bolje budućnosti koja će, kako je izrazila nadu, biti upravo na prostoru Kosova i Metohije.

Ispred Vlade Republike Srbije Dan studenata PU čestitao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev. Na početku izlaganja on je studentima preneo čestitke direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Kozarev je još jednom najavio novi inesticioni ciklus na Kosovu i Metohiji koji podrazumeva i izgradnju nove zgrade Univerziteta, nove slušaone, učila i sveukupno poboljšanje uslova u kojima studenti žive i rade.

„Svi vi od Mitrovice činite svetski  grad i stavljate naše Kosovo i Metohiju  na akademsku mapu sveta“ poručio je Kozarev.

Izvor: TV Most, Radio Kosovska Mitrovica

Goran RakićSrpska listaPrištinski univerzitetKosovska MitrovicaDan studenata PU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva