:

:

TV Most

clock

Februar 12, 2021   12:20

0

166

Rakić: Trikovi Prištine za slabljenje srpkog naroda; Simić: Očekujem najbolji rezultat

To što je kosovska Centralna izborna komisija, pred parlamentarne izbore, smanjila broj birača za više od 145.000 na teritoriji KiM, a u četiri opštine na severu za čak više od 16.000, u Srpskoj listi vide kao trik Prištine kako bi oslabila srpski narod i otela mu mandate iz ruku.

"Priština je na ovim izborima izvela sve moguće trikove, sa ciljem da umanji snagu srpskog naroda, trudeći se da otme mandate iz ruku srpskog naroda", rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić za Танјуг u finišu izborne kampanje u pokrajini.

On je zbog toga pozvao sve Srba, koji žive na prostoru Kosmeta, tako i raseljene, u centralnoj Srbiji, da u nedelju izađu na glasanje.

"Važno je da daju glas Srpskoj listi, jer time glasaju za opstanak i budućnost na ovim prostorima", izričit je Rakić.

Istakao je da je apsolutno ubeđen da su i građani svesni značaja predstojećih izbora.

"Uveren sam da će u nedelju građani pokazati da nas ima, da se ne predajemo i da smo odlučni da branimo ono što je naše - da branimo pravo na postojanje na ovim prostorima", poručio je Rakić.

Sumirajući izbornu kampanju, potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da su je obeležile tri stvari - pandemija, provokacije Prištine, ali i optimizam i energija srpskog naroda koji je, kaže, svestan situacije u kojoj se nalazi.

Navodeći da je pandemija stvarala posebne uslove u kojima su se odvijale aktivnosti u kampanji, Simić je posebno apostrofirao stalne provokacije koje su dolazile iz Prištine.

"One su konstantne godinama, ali su sada bile učestale. Skoro sve političke stranke su kampanju započele ne predstavljanjem političkih programa, već provokacijama i dolaskom na sever", rekao je Simić.

Ipak, ukazuje da je najvažnije za srpski narod, kako kaže, iskazana neverovatna doza optimizma, energije i svesti o situaciji u kojoj se nalazi.

"Apsolutno sam ubeđen da će Srpska lista ostvariti do sada najbolji rezultat i verujem da će svih 10 mandata završiti u rukama srpskog naroda, odnosno u rukama kandidata Srpske liste", rekao je Simić.

Na pitanje sa kim bi Srpska lista mogla da sarađuje, Simić ističe da Srbi nikada nisu birali ko će predstavljati Albance, i nadali su se da ni Albanci neće birati ko će predstavljati Srbe, ali, kako kaže, oni i u ovom izbornom procesu imaju svoje adute koje predstavljaju srpskim strankama.

"Šta više, Rada Trajković stalno govori o tome kako će ići u koaliciju sa Kurtijem, koji zagovara Veliku Albaniju… Mi ćemo se truditi, kao i do sada, da u saradnji sa svojom državom, predsednikom Aleksandrom Vučićem, Kancelarijom za KiM, nastavimo da unapređujemo uslove u kojima živi srpski narod, bez obzira na izazove kojih će nesumnjivo biti i nakon izbora", rekao je Simić.

On je dodao i je uvek bilo pritisaka, ali da je sada, sa promenama na međunarodnoj sceni taj pritisak još jači, kako na zvanični Beograd, tako i na Srbe na KiM, ali i na Srpsku listu.

"Činjenica je da moramo da pokažemo jedinstvo, jer je jedinstvo bedem odbrane nacionalnih, kolektivnih, ali i pojedinačnih interesa srpskog naroda na ovim prostorima. Jedino zajedno, pod barjakom Srpske liste, u saradnji sa svojom državom Srbijom, možemo da zaštitimo i unapredimo položaj srpskog naroda", rekao je Simić.

Izvor: Танјуг

KiMGoran RakićIgor SimićSrpska listaizbori

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva