:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2020   9:12

0

59

Rakočević: Čak i Srbi koji su 20 godina u izolaciji moraju u karantin

I posle više od 20 godina života u izolaciji, karantin uveden zbog panpidemije koronavirusa za Srbe sa Kosova i Metohije je novo iskustvo. Istovremeno, Srbi iz pokrajine žive u igri apsurda u kojoj glavnu ulogu igra politika, kaže za Sputnjik novinar i publicista iz pokrajine Živojin Rakočević.

Rakočević navodi da se život Srba sa Kosova i Metohije već 20 godina odvija u različitim stepenima izolacije i nekako je 80.000 Srba južno od Ibra naučilo da živi u doba izolacije,.

„Mi smo razvili unutrašnje sisteme opreza, čuvanja, sigurnijih puteva, pratnji i svega ostalog, uz sve stresove koje smo imali. Ipak, ovaj korona virus i ova epidemija nama su nešto novo, jer moramo da imamo te puteve i da čuvamo jedni druge unutar naših geta i enklava. To je nešto na šta se mi navikavamo i to je, prosto, neka nova situacija“, ocenjuje Rakočević.

Kosovska politika prma virusu – politički teatar apsurda

Što se tiče odnosa kosovskih vlasti, tu vlada prava konfuzija izazvana političkim obračunom predsednika Kosova Hašima Tačija i premijera Aljbina Kurtija preko virusa korone, a niko živ ne zna u kom pravcu to ide, ističe Rakočević.

On podseća da je Kurti doneo mere o zabrani kretanja, dok Tači poručuje da te mere nikako ne bi trebalo poštovati jer predstavljaju kršenje zakona.

„Sve je to jedna opšta konfuzija u kojoj se jasno vidi da Albanci, odnosno vlast u Prištini, oko korona virusa vode borbu na političkoj sceni. A kakve su medicinske, stručne procene, malo se može čuti i postavlja se pitanje kako oni mogu uopšte da reaguju na virus i na situaciju koja je zadesila Kosovo. Uvode se karantini za pojedine opštine, ali kome to nešto znači i ko se preterano kreće na malenom Kosovu? Mislim da je sve to igranje u apsurdu u kom glavnu ulogu vodi politika“, smatra Rakočević.

Slušaju se preporuke Ministarstva zdravlja Srbije

On ističe da je važno ovih dana slušati reč lekara i dodaje da su juče čuli da postoji jasna procedura po kojoj se teški slučajevi odvoze u bolnice u Srbiji.

„Što je najvažnije, slušaju se preporuke Ministarstva zdravlja Srbije i u skladu s tim preporukama ponašaju se medicinski radnici i, nadam se, odgovorno stanivništvo“, zaključio je Rakočević.

Izvor: Sputnjik

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva