:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2020   15:40

0

239

Rakočević: Nerealno očekivati da će pasti kosovska vlada, ukoliko Srbi izađu iz prištinskih institucija

Do sada nijedna vlada u Prištini nije pala zbog Srba i nije realno očekivati da će oni oboriti vladu zbog povlačenja Srba, izjavio je novinar i analitičar iz Gračanice Živojin Rakočević za RTV Gračanica odgovarajući na pitanje da li očekuje da će pasti kosovska vlada ukoliko Srbi izađu iz ovdašnjih kosovskih institucija.

„Mi znamo da je ta vlada u Prištini potpuno nekompetentna i da je Hoti odmah od strane nemačkih medija označen kao sluga mnogih gospodara, a da je ta vlada jedan provizorijum koji čeka da se završe izbori u Americi i da se vidi kojim putem će onda moći da se kreću albanske nacionalne želje“, ističe Rakočević.

Kada su dijalog i sporazum o ZSO u pitanju, Rakočević smatra da je dijalog mrtav već sedam godina, a da je Zajednica srpskih opština uslov svih uslova za uspostavljanje normalnog života Srba na KiM.

„Dijalog je mrtav već sedam godina, od kako se ne primenjuje ono što je potpisano u Briselu, a to je Zajednica srpskih opština. Sedam godina imamo prazne priče o našim slobodama, o našim pravima, o tome kako one treba da izgledaju. ZSO je uslov svih uslova da bi se makar počelo razmišljati o našoj slobodi, našem povratku u gradove, o autonomiji jer suština svega ovoga je da Srbi na KiM moraju imati puni oblik odlučivanja o sebi i  puni oblik autonomije u odnosu na prištinske institucije“, ističe Rakočević.

Mnogi prištinski analitičari kažu da se prvo mora razgovarati o kosovskoj nezavisnosti, a potom i o formiranju ZSO, dok Rakočević tvrdi da Beograd nikada ne može priznati kosovski nezavisnot.

„Beograd ni u kom slučaju, nikada i ni pod kojim uslovima ne može priznati Kosovo. Suština je u tome da ćemo mi vremenom doći u poziciju da Evropa i svet vide u kakvom položaju već 20 godina bez ikakvih sloboda žive Srbi. Lajčak i sve diplomate koji prolaze ovim prostorom jednostavno ne žele da primete život. Oni žele da vide svoje ideje u sagovornicima i da preskoče 20 godina diskriminacije u kojoj mi živimo, 20 godina bezakonja  i odsustva bilo kakvog normalnog načina života. Kada to bude primetio prvi diplomata sa zapada, koji je uticajan biće iluzorno govoriti o kosovskoj nezavisnosti“, naglasio je Rakočević.

Izvor: RTV Gračanica

KiMŽivojin RakočevićSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva