:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Jun 03, 2021   14:45

0

180

Raković: Joanikije može da popravi odnose DF-a i Krivokapića

Povratak mitropolita Joanikija u Crnu Goru prilika je da se poprave odnosi Demokratskog fronta sa Zdravkom Krivokapićem, koji su eskalirali nakon njegovog gafa da ne potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kaže istoričar Aleksandar Raković.

U izjavi za T a n j u g, Raković je ocenio da je lepo što je Krivokapić od Joanikija zatražio oprost za skandal koji je napravio u Beogradu i ponovo obećao da će potpisati Temeljni ugovor, u šta Raković kaže lično ne veruje.

Ali, smatra Raković, treba pratiti i nadalje njegove poteze i videti da li će, kako kaže, "ispružena ruka Demokratskog fronta ostati bez iskrenog Krivokapićevog odgovora".

"To logično znači i da bi Krivokapić morao odustati od smene Vladimira Leposavića i usvajanja rezolucije kojom bi njegova vlast okrivila Srbe za 'genocid u Srebrenici'", ističe Raković, inače, dobar poznavalac prilika u Crnoj Gori.

Treba, dodaje, imati poverenja da će vladika Joanikije sasvim iskreno raditi na tome da se koriguje "očit i potpuno neprihvatljiv antibeogradski sentiment u Krivokapićevom okruženju".

"Nadam se da će u tome (Joanikije) imati uspeha", naveo je Raković.

Kada o Temeljnom ugovoru reč, Raković ističe da Srpska pravoslavna crkva neće sigurno izlaziti u susret predlozima da eparhije u Crnoj Gori budu izdvojeno telo u odnosu na ostatak Srpske pravoslavne crkve.

"Stoga ne verujem da ce Krivokapić potpisati Temeljni ugovor jer bi u potpunosti pao koncept njegovih nalogodavaca koji su učestvovali u preotimanju izborne pobede srpskom narodu u Crnoj Gori. Krivokapić nema svoju volju", zaključio je Raković.

Mediji: Joanikije uspeo da okupi posvađane lidere

Izabrani mitropolit crnogorsko primorski Joanikije svečano je dočekan juče u Podgorici u Hramu Hristovog Vaskrsenja, gde su bili najviši zvaničnici crnogorske države, dok su mediji objavili seriju fotografija i video zapisa sa tog događaja.

Podgorička Pobjeda piše da je mitropolit Joanikije uspeo da na večeri, nakon crkvenog skupa, okupi "prethodnih dana i meseci posvađane lidere vladajuće koalicije..."

Večeri su prisustvovali premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Aleksa Bečić - ali, dodaj Pobjeda, i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić.

Opisujući atmosferu, list piše da su pevane srpske pesme, odnosno da je atmosfera bila "začinjena i uz veselje srpskog roda i istoimenu pesmu..."

Poslanica opozicionog SDP-a u crnogorskom parlamentu, Draginja Vuksanović Stanković, pozvala je premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Aleksu Bečića da objasne šta su radili na skupu pod zastavama, kako je navela, tuđe države i na večeri na kojoj se klicalo tuđoj državi.

"Ko se bije taj se voli - DF - Bečić - Krivokapić. Ali ne na štetu državnih interesa Crne Gore. Krivokapić i Bečić da objasne šta su radili na skupu pod zastavama tuđe države i na večeri na kojoj se klicalo tuđoj državi", napisala je Vuksanović Stanović na svom tviter nalogu.

Navela je i da "ovo nije srpska Sparta, nego večna Crna Gora".

Izvor: RTV, T a n j u g

Crna GoraJoanikijeZdravko KrivokapićSPCTemeljni ugovor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva