:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2021   22:05

0

154

Rama: Albanci su pre 30 godina bili Avgnaistanci

Albanski premijer Edi Rama uporedio je trenutnu situaciju u Avganistanu sa Albanijom 1990-tih godina, kada su stanovnici te zemlje bežali od režima Envra Hodže.

 

"Albanci su pre 30 godina bili Avganistanci", rekao je Rama u intervjuu za 'Sandej tajms'.

Istakao je da je za Albance situacija u Avganistanu potpuno jasna.

"Evropljani znaju šta je rat samo preko Netfliksa, dok je za Albance sve to stvarno. Bili smo Avganistanci pre tri decenije kada smo bežali iz spostvenog pakla", rekao je on, prenosi albanski portal Panorama.

Naveo je da su, za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja, "za Albance sukobi, glad i raseljavanje, iskustva zabeležena u sećanju".

Dodao da su decenijama, pod vlašćuu diktatora Envera Hodže Albanci bili izloženi brutalnoj represiji i da je ta zemlja postala najsiromašnija i najizolovanija u Evropi.

Objasnio je da je pet godina nakon Hodžine smrti, 1990. godine, pao komunistički režim i da su tada u Albaniji počeli nemiri i nasilja.

"Avganistanci su sada Albanci od pre 30 godina i treba da budemo uz njih kao što su drugi bili uz nas", zaključio je Rama.

Albanija je među zemljama koje su prve odgovorile na zahtev da prime izeglice iz Avganistana, a prvi avion sa oko 300 ljudi očekuje se da sleti u tu zemlju ove nedelje.

Izvor: T a n j u g

Edi RamaAvganistanci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva