:

:

TV Most

Foto: LSA

clock

Oktobar 11, 2019   8:17

0

69

Rama: Dijalog okončati priznanjem

Premijer Albanije, Edi Rama, smatra da dijalog Beograda i Prištine treba da bude okončan međusobnim priznavanjem, da bi, kako kaže, potom i ostale zemlje lančano priznale kosovsku nezavisnost.

"Ako (Aljbin) Kurti postane premijer sa njim će Srbija, htela to ili ne, morati da razgovara", rekao je Rama u Novom Sadu, gde je učestvovao na trilateralnom sastanku - Srbija Albanija i Severna Makedonija.

U intervjuu za albanski TV Kljan, Rama je ocenio da je nesumnjivo da Aljbin Kurti danas predstavlja izraz volje kosovskih birača.

"I ako preuzme vlast na Kosovu on će biti legitiman premijer sa kojim Srbija, htela to ili ne, treba da komunicira, treba da nađe način strukturisanja jednog procesa dijaloga, koji se ne može zamisliti bez vlade i novog premijera Kosova", rekao je Rama, preneo je portal Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, Kurti je spreman da preuzme odgovornost, te dodaje da i kosovski politički lideri imaju obavezu da, kako kaže, "guraju napred dijalog koji treba bez sumnje, ponovo pokrenuti, restrukturirati i jasno se fokusirati na njegovo okončanje - priznavanjem Kosova".

Potom bi se, kaže, dogodilo lančano priznavanje kosovske nezavisnosti od drugih zemalja.

Podsetio je da je lično uvek bio protiv razmene teritorija kao načina kojim se skraćuje put jednom procesu koji je mnogo komplikovaniji.

"Međutim, na drugoj strani, rekao sam i ponavljam da je nezamislivo da se dolazi do zaključka ukoliko nema vizije i ukoliko nema volje da se dogovore o graničnoj liniji", naveo je albanski premijer.

Izvor: Танјуг

KiMRamadijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva