:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2022   8:23

0

150

Rama: Kosovo će jednog dana biti u Otvorenom Balkanu

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da veruje da će svaka zemlja sa Zapadnog Balkana jednog dana biti članica Otvorenog Balkana.

Rama, koji je u petak zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim predsedavao Samitom u okviru inicijative OB, ponovio je za Juronjuz Srbija da je "na strani vlade Kosova što se priznanja tiče", ali je istakao da ima drugačije mišljenje od "kosovske vlade kada je reč o dijalogu sa Srbijom i pristupom OB".

"Smatram da bi Kosovo trebalo da učestvuje u OB i da bi trebalo da izađu na megdan predsedniku Vučiću. On kaže da svi mogu da sednu za taj sto", rekao je Rama.

Na pitanje da li može da zamisli premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da sedne za isti sto sa ostalim liderima OB, Rama je odgovorio potvrdno.

"Naravno. Imam kapacitet da zamišljam stvari kojih se drugi nikada ne bi setili. To nije ludilo, nije glupost, već hrabrost, ambicioznost i vera. Ambiciozno želim da sa ostalima gradim mir i imam hrabrosti da to kažem. Smatram da će se to i desiti. Kosovo će jednog dana biti u OB. U to nema sumnje, jer je to budućnost. Uveren sam da će svaka zemlja regiona biti deo OB", naglasio je Rama.

Premijer Albanije je dodao da je Brisel velika mašinerija i da nema samo jedno mišljenje o OB.

"Tu je Komisija za proširenje, pa onda i predsednik Saveta, otvoreno su izneli podršku projektu, neki drugi su bili manje entuzijastični. Ali niko nije protiv. Kažu da bi OB trebalo da bude inkluzivan. Mi se slažemo, ali ne možemo uključiti druge silom", istakao je Rama.

Rama kaže da OB već jeste inkluzivan i otvoren.

"Jeste to tačno. A možda Aleksandar Vučić laže - znači, dođite i uverite se - ako laže, raskrinkajte ga i recite svetu da je lažov. Ali dok je on tu i nasmejan i kaže "dođite", a vi odbijate, onda nije on lažov, već ste to vi, jer tvrdite nešto za šta nemate dokaza. Rekao sam to prijateljima sa Kosova - "dođite i uverite se". Ako vam Vučić kaže da vas ne prihvata, ja ću da izađem odande zajedno sa vama. Jer to je nešto što smo dogovorili ranije. OB nije mesto za razgovore o istoriji. Istorijska pitanja se ne mogu rešavati u okviru OB ili u Briselu", poručio je Rama.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

RamaKiMOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva