:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 25, 2019   15:58

0

107

Rama: Opozicija sprovodi spektakularno političko samoubistvo

Albanski premijer Edi Rama, komentarišući izjavu predsednika Ilira Mete o tome da nakon njegove uredbe o odlaganju lokalnih izbora u toj zemlji svaki pokušaj da se oni sprovedu je imaginaran, rekao je da ne postoji ni najmanja šansa da izbori ne budu održani 30. juna, prenosi portal a1on.

Govoreći o stavu šefa albanske države Ilira Mete da nije smeo da dozvoli održavanja izbora na kojima bi, zbog bojkota opozicije, učestvovati samo jedna partija, Edi Rama je rekao da oni koji žele da budu izabrani, treba da se prijave za učešće na izborima.

"Odluka opozicije da ne učestvuju na izborima je spektakularno političko samoubistvo, ali mi ne možemo ništa po tom pitanju da uradimo. Nema šanse da se dogodi ono o čemu oni pričaju, odnosno ja nisam spreman za takmičenje, pa ti nećeš ući na stadion. Najvažnije za nas je da sprovedemo ovaj proces na korektan način. Svako ima izbor da odluči da li želi da se prijavi za učešće na izborima ili ne", istakao je Rama.

U vezi s procedurom o opozivu predsednika Mete, Rama je rekao da ta procedura treba da se realizuje do kraja, a Metino odlaganje izbora nazvao je "institucionalno-ustavnom nesrećom".

Albanski predsednik Ilir Meta je pre dve nedelje poništio uredbu o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji, zakazanih za 30. jun, navodeći da je takvu odluku doneo zbog masovnih protesta opozicije i potencijalne opasnosti za izbijanje građanskog sukoba.

Ujedinjena albanska opozicija na čelu s Demokratskom partijom Ljuljzima Baše ponovila je svoj stav da neće da učestvuje na izborima, te da će nastaviti da se bore protiv Edija Rame i njegove vlade.

Centralna izborna komisija u Albaniji, i pored odluke predsednika o odlaganju izbora, nastavila je s procesom pripremanja izbora, dok je vladajuća koalicija "Alijansa za evropsku Albaniju" predvođena Edijom Ramom nastavila s predizbornom kampanjom.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva