:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Maj 13, 2020   9:31

0

223

Rama: Saradnja ključ za region, spor Beograda i Prištine ne bi smeo da bude prepreka

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je regionalna saradnja ključna za Zapadni Balkan i da je formiranje takozvanog "mini Šengena" dobar način za saradnju dok se ne priključimo Evropskoj uniji. On priznaje da između Beograda i Prištine postoji velik spor, ali da to ne bi trebalo da bude prepreka za ekonomsku saradnju.

"Bilo je puno lošeg života na Balkanu zbog neslaganja koja traju na vrlo neugodan način. Za zajednički život, za uživanje u zajedničkom životu i zajednički napredak, ne moramo se slagati oko svega, jednostavno moramo naći način da radimo zajedno i da se dobronamerno odnosimo prema našim nesuglasicama i da ih tako pokušamo i da rešimo", kazao je Rama u intervjuu za N1 Zagreb.

On kaže da je regionalna saradnja ključna.

"Regionalna saradnja za nas je ključna. Vi u Hrvatskoj ste u EU, mi nismo. Dok ne postanemo članica, ne vidim zašto se ne bismo mogli slobodno da krećemo unutar našeg regiona. Zašto ne bismo imali slobodu kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga? To su četiri slobode same Evropske unije! Zapravo je uvođenje ove četiri slobode neko vrlo loše nazvao 'mini-Šengenom'. Mrzim taj naziv, jer sam previsok da prihvatam 'mini' stvari", izjavio je Rama.

Šengen se, dodaje, koristi kao referentna tačka i odnosi se na četiri slobode Evropske unije na Zapadnom Balkanu.

"Istina, između Beograda i Prištine postoji velik spor, ali to ne bi trebalo da bude prepreka saradnji. Što više budemo sarađivali i razgovarali, što ljudi više budu upoznavali jedni druge u svakodnevnom životu, poslovanju, u pogledu ljudske i kulturne razmene, te na mnogim drugim poljima, to će nam lakše biti međusobno se razumeti i rešavati probleme. U protivnom, ako budemo čekali da sve rešimo pre nego što počnemo sarađivati, nikad nećemo moći sarađivati niti ćemo rešiti sve svoje probleme", kazao je Rama.

Pred Evropom je Konferencija o budućnosti, tokom koje bi trebalo videti kako će se Evropa transformisati.

Na pitanje da li misli da na Zapadnom Balkanu postoje ideje za budućnost Evrope i treba li u nekom formatu države regiona da budu uključene u tu raspravu, Rama kaže da misli da su "najbolje ideje za budućnost Evrope na Balkanu".

"U to nema sumnje. One su iskrene i bez stečenih interesa. Postoji samo jedna ideja na Balkanu, a to je - postati deo te porodice i njoj sve pružiti. Unutar porodice, priča je drukčija. Možda kada stignemo tamo nećemo imati toliko dobrih ideja o tome kako bi EU trebalo da izgleda. Najbolje ideje za budućnost Evrope su na Balkanu, ali zato nisu ostvarive", zaključio je Rama.

Izvor: Radio Kontakt Plus/N1

Ramamini šengendijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva