:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 09, 2020   11:11

0

200

Rama: Saradnja potrebnija nego ikada

U vreme kada postoji mnoštvo konflikata u Evropi, a i kada stanje u svetu nije najbolje, potrebna je više nego ikada saradnja članica OEBS, istakao je danas premijer Albanije Edi Rama u Beču.

 

Rama je, predstavljajući prioritete predsedavanja Albanije OEBS-u, predstavnicima Stalnog saveta te organizacije ukazao da je od ključnog značaja poštovanje osnovnih princpa Helsinške povelje, na kojima se oslanja ova institucija, kao što su poštovanje suvereniteta, integriteta i osnovnih prava.

Premijer i ministar za evropske integracije i spoljne poslove podsetio je da je pre 45 godina, kada je OEBS osnovan, Albanija bila izolovana zemlja - Severna Koreja Evrope.

"Albanija je bila jedina evropska zemlja koja je odbila da bude deo OEBS, i još je smatrala da je OEBS primer degeneracije kontinenta. Ja sam tada imao 11 godina, bio sam pionir, sa crvenom maramom oko vrata, a danas sam premijer, obraćajući se vama kao predsedsavajući ove organizacije sa 57 zemalja članica, i više od milijardu stanovnika od Vankuvera do Vladivostoka", rekao je Rama.

On je istovremeno odao poštu svima koji su se borili protiv komunističkog režima u Albaniji i doprineli uvođenju demokratije, ali i posebno rekao da bi put ka promenama bio nemoguć bez prisustva OEBS.

"OEBS nije svemoguć i ne može rešiti sve probleme, ali bi imali daleko više problema da nije bilo OEBS-a. Sada želimo OEBS-u da vratimo nešto za ono što nam je dao tokom toliko godina", poručio je Rama, koji je na sednicu u Beč doputovao u pratnji vršioca dužnosti šefa diplomatije Genta Cakaja.

Naglasio je da mir i demokratija ne smeju biti samo zajedničke reči ove organizacije, već je neophodno da se primene osnovni principi OEBS.

"Ne možemo preuzeti nove obaveze i principe, ako ne primenjujemo u potpunosti postojeće", poručio je on.

Rama je rekao da OEBS treba da se oslanja na instrumente koje poseduje i da će prioritet albanskog predsedavanja upravo biti na osnovama ove organizacije.

Posebno je podvukao značaj misija OEBS na terenu, navodeći kao primer Ukrajinu, zemlju u koju će, kao predsedavajući OEBS-u, u narednih nedelju dana otputovati.

Naglasio je da je prioritet albanskog predsedavanja dijalog među članicama. Istakao je da će se Albanija posebno posvetiti borbi protiv govora mržnje i promociji tolerancije.

S tim u vezi ukazao je da je Albanija, nakon Drugog svetskog rata, bila jedina zemlja koja je iz rata izašla sa većim brojem Jevreja nego što je imala pre.

"Borba protiv antisemitizma nije samo konfrontacija sa počiniocima, već i borba protiv relativističkog stava prema antisemitizmu", poručio je on.

Najavio je da će OEBS, pod predsedavanjem Albanije, pokušati da iskoristi sve svoje instrumente u suočavanju sa izazovima današnjice. Rama je pozvao zemlje članice, povodom predstojećih zamena na čelu misija i drugih tela OEBS, da kandiduju što više žena, navodeći da je jedan od prioriterta Albanije promocija uloge žena u očuvanju mira i bezbednosti.

Na kraju svog govora on je pozvao zemlje članice na konsenzus oko budžeta OEBS-a, rekavši da je aktuelni predlog realističan i dobra osnova.

"Imamo zajedničku odgovornost za funkcionisanje OEBS. Usvajanje budžeta nećemo smatrati pobedom albanskog predsedavanja, već se radi o našoj zajedničkoj obavezi prema oko 2.800 pripadnika OEBS na terenu", podvukao je Rama.

Predstavljanjem prioriteta Albanija je i zvanično preuzela od Slovačke, na godinu dana predsedavanje OEBS-u.

Na početku sednice Stalnog saveta OEBS izraženo je saučešće zbog žrtava pada aviona u Iranu, a predstavnik Ukrajine pozvao je na podršku istrage, jer su uzroci, kako je naglasio, još nejasni.

Izvor: T a n j u g

Edi RamaOEBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva