:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2019   16:11

0

148

Rama: Šengenski model bi trebalo da se proširi u celom regionu

Albanski premijer Edi Rama se založio za primenu šengenskog modela i sa Severnom Makedonijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana, a ne samo sa Kosovom, prenosi a1on.mk.

Na konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, koji je u zvaničnoj poseti Tirane, Edi Rama je istakao da će pre ili kasnije "građani ulaziti i napuštati granice Severne Makedonije i Albanije bez ikakvih barijera". 

"Šengenski model bi trebalo da se proširi u celom regionu, sa Kosovom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, uz uverenje da će sve države iz regiona ući u ovaj proces. Naše granice moraju postati prohodne poput granice Evropske unije", poručio je Rama.

"Ako treba to da učinimo sa zemljama članicama Evropske unije, onda nas niko ne zaustavlja da to učinimo između nas, danas, a ne sutra. Pre ili kasnije mi ćemo dati građanima mogućnost da ulaze i napuštaju naše zemlje bez ikakvih barijera, kontrola, bez ijednog problema, onako kako to rade građani Evropske unije", istakao je Rama. 

Dodao je da je Albanija otpočela ovaj proces sa Kosovom, koji je, kako tvrdi, bio nažalost pogrešno protumačen. 

"Kada smo pričali o 'Šengenskom projektu' sa Kosovom bili smo pogrešno protumačeni, ali kažem da je to samo početak da nastavimo sa drugim zemljama u regionu", objašnjava albanski premijer.

Prema rečima Rame, tokom susreta sa makedonskim kolegom Zaevim postignut je sporazum o uspostavljanju zajedničke ekonomske zone između Severne Makedonije i Albanije.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

ramašengenregion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva