:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 29, 2021   21:51

0

137

Rama: Uz "Otvoreni Balkan" lakše do EU

Albanski premijer Edi Rama naglasio je da nema alternative integraciji u Evropsku uniju, ističući da inicijativa "Otvoreni Balkan", dogovorena u julu između Beograda, Tirane i Skoplja, nije zamena za evropski put, ali da se na taj način može brže doći do EU.

 

"Nema i ne može biti alternative za evropsku integraciju", rekao je Rama za italijansku agenciju Ansa.

On je dodao da je "Otvoreni Balkan" novi način kojim se može brže doći do evropske integracije, tako što će se implementirati principi slobode EU - sloboda kretanja ljudi, raznih službi, robe i kapitala.

"To je projekat trajnog mira i saradnje. Pojedinačno, mi smo svi malo tržiste, ali zajedno možemo biti atraktivno jedinstveno tržište", izjavio je Rama.

Kada je reč o pristupnim pregovorima Albanije u EU, Rama dodaje da "nije optimističan, ni pesimističan".

"Samo sam realan, što znači da znam, svi znamo da je do njih, a ne do nas - mislim na Evropsku uniju - zaslužili smo da zvanično započnemo razgovore o pristupanju Uniji, ali oni nisu ispunuli svoj deo zbog njihovih problema, a i zato što Bugarska blokira Severnu Makedoniju", kaže Rama.

On je rekao da je "dovoljno bizarno i to što Albanija mora da čeka da Bugarska prvo ukine veto prema Severnoj Makedoniji".

Rama je uporedio Albaniju i Severnu Makdoniju sa protagonistima čuvenog dela Semjuela Beketa 'Čekajući Godoa'.

"Naše dve zemlje postale su kao ona dvojica što čekaju Godoa, dok EU vrlo liči na samog Semjuela Beketa", rekao je.

Naglasio je da, međutim, svakako, ta borba pomaže "da shvatimo da moramo da guramo i guramo napred koliko god možemo, bez zaluđivanja, ali nikada nećemo odustati od ispunjenja sna mogih generacija, a to je da budemo integralni deo Evrope".

Izvor: T a n j u g

Edi RamaAlbanijaOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva