:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Oktobar 10, 2019   21:34

0

174

Rama: Za rešavanje problema neophodan je dijalog

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je za rešavanje problema na Balkanu neophodan dijalog, jer će napredak biti težak bez dobrih bilateralnih odnosa. Rama je u intervjuu za Kljan iz Tirane rekao da je današnji trilateralni sastanak u Novom Sadu, na kojem je učestvovao, bio važan i vredan jer stvara preduslove za novo ubrzanje u sprovođenju svih dogovora i svih inicijativa koje su usvojene od strane svih zemalja Zapadnog Balkana.

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije obavezali su se danas u zajedničkoj Deklaraciji o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu da će raditi na unapređenju regionalne saradnje, u cilju većeg privrednog rasta, privlačenja investicija i podizanja kvaliteta života građana.

“Ovo je inicijativa dobre volje sa namerom sveobuhvatnosti, uključivanjem svih zemalja Zapadnog Balkana, u jedan proces tokom kojeg vreme nije na našoj strani, u smislu da ljudi sa pravom svakim danom očekuju sve više, a da bi im se dalo više potrebno je, između ostalog, da oslobodimo veliki potencijal kojim raspolaže regionalna saradnja u svakom aspektu”, rekao je Rama komentarišući odsustvo sa sastanka Kosova, Crne Gore i BiH.

U razgovoru koji je sa njim vodio novinar Idro Seferi, Rama je govorio i o svom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakavši da su ga pogodile laži i klevete u vezi njihovog odnosa.

“Istina je da su ovi odnosi otvoreni, neposredni i sigurno da ovi odnosi nijednom ne isključuju stalnu debatu koju imamo o budućnosti Kosova i da razumevanje sa predsednikom Srbije se odnosi i na činjenicu da on ima razumevanje za to da ja ne mogu prestati i ne mogu menjati stav vezano za Kosovo. Međutim, ja sam rekao i na početku da sam veoma pogođen time što su i visoke političke ličnosti na Kosovu, Albaniji stalno imali običaj da ciljaju naš odnos koristeći to kao osnovu za klevetanje i laži, kao da sam ja navodno bio onaj koji je promovisao podelu Kosova, onaj koji je uradio nešto iza leđa Kosovu, kao da sam ja vršio pritisak na bivšeg premijera Kosova, što me je primoravalo da ga i javno nazivam onako kako to zaslužuje – lažovom”, rekao je Rama.

Osvrćući se na odsustvo predstavnika EU sa sastanka u Novom Sadu, Rama je kazao da je istakao kakva je istina - da mi nismo prioritet broj jedan na agendi EU, jer trenutno prioritet EU je sama Unija, njena unutrašnja kriza i unutrašnje razlike.

“Mi ne možemo čekati da postanemo prioritet broj jedan EU kako bi smo nastavili jedan proces koji smo počeli zajedno i sa EU i svakako da mi očekujemo svaki doprinos i podršku od strane EU i sam naslov zajedničke izjave na kraju dana i krajnji cilj svih ovih zalaganja je realizacija u čitavom ovom prostoru četiri slobode EU koja se odnose na kretanje bez prepreka robe, usluga, kapitala i povrh svega slobode kretanja ljudi”, zaključio je Rama.

U deklaraciji, koju su nakon trilateralnog sastanka u Novom Sadu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, navodi se da su potpisnici, svesni odgovornosti oblikovanja sudbina svojih zemalja, posvećeni jačanju mira, jednakosti, vladavine prava i prosperiteta za sadašnje i naredne generacije u jugoistočnoj Evropi.

Oni pozivaju sve lidere na Zapadnom Balkanu da se pridruže njihovim naporima, prepoznajucći značaj zajedničke evropske perspektive i posvećenost međusobnoj podršci, poštovanju i pomoći na evropskom putu.

Izvor: Kosovo online

Edi Rama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva