:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 07, 2023   10:15

0

81

Ranđelović: Dalje prilagođavanje male mature, u budućnosti i e-testiranje

Mala matura će se i dalje modernizovati, prilagođavati novim generacijama i novim tehnologijama, a cilj bi mogao da bude kompletna digitalizacija celog procesa i prelazak na e-testiranje, najavio je profesor Branislav Ranđelović direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Ranđelović je za Blic rekao da je Srbija na pragu usvajanja izmenjenih standarda za sve predmete za kraj osnovne škole, kao i za sve predmete za kraj srednje škole. Kako kaže, te izmene standarda su inicirane rezultatima međunarodnih istraživanja.

Navodi da je plan da se ove godine usvoje standardi, usledi obuka nastavnika, i da od sledeće školske godine da budu primenjeni u školama. "U tom slučaju imali bismo osnovu da se za četiri ili osam godina očekuje vidan napredak", rekao je on.

Ocenio je da odrasli treba da stvore uslove i prate decu koja su poslednjih godina mnogo napredovala u smislu primene tehnologije.

Ranđelović je objasnio da probna testiranja služe da osnovci i nastavnici isprobaju procedure i celi postupak testiranja, te da svaki đak ispita svoje znanje i trenutnu spremnost. Ocenio je da je uobičajeno da osmaci postižu bolje rezultate u junskom roku nego na probi.

Navodi da zbog nedostatka motivacije učenici iz Srbije na međunarodnom testiranjima pokazuju slabije rezultate nego što je to realno.

"Znanje osmaka osciluje iz godine u godinu. To zavisi od mnogo faktora i zaista je teško predvideti šta će biti, recimo, sa ovom generacijom. Nadajmo se da će rezultat dolazećih generacija pokazati napredak u smislu učeničnih postignuća", rekao je on.

Dodao je da bi velika matura trebalo da zvanično krene 2024. godine. "To je jedan od najznačajnih projekata trenutno u našem obrazovnom sistemu i biće jedan od ključnih instrumenata za kontrolu i podizanje kvaliteta srednjeg obrazovanja", naveo je Ranđelović.

Poručio je da uz negativne posledice krize i pandemije po generacije treba primetiti u kojim su domenima učenici prethodnih godina evidentno napredovali. Dodao je da treba početi sa prilagođavanjem novonastaloj situaciji i realnosti.

"Ako to ne prihvatimo mladi će otići u budućnost bez nas", zaključio je on.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva