:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 05, 2020   16:38

0

128

Rano za popuštanje mera, u fokusu sada škole

Mere će biti ukidane postepeno, a sada je prioritet polazak dece u školu, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da će obaveza nošenja maski ostati neko duže vreme, dok je epidemiolog Predrag Kon istakao da je još rano za ukidanje mera.

"Sada se Krizni štab bavi septembrom, polaskom u školu, jer je važno da se poštuju sve mere prevencije da bi nastava, koliko god je to moguće, mogla normalno da se odvija", rekla je Brnabić.

Takođe, ukazala je da je važno i da privredna aktivnost ne staje i da firme mogu da fukncionišu, kao i da se razgovara da li bi i u kojim bi laboratorima moglo da se radi masovno testiranje u većem kolektivu.

Ono podrazumeva da se bris uzme od svih zaposlenih, a ukoliko se utvrdi da je neko pozitivan, onda se test radi pojedinačno, dodala je Brnabić.

To je, kaže, mnogo brža i jeftinija, a efikasna metoda.

Takođe, Brnabić je istakla i da se razgovara o institucijama kulture, jer je potrebno društvu da otvorimo i pozorišta i bioskope.

"Radimo na protokolu za to, ali će Krizni štab, posebno stručni deo, pogledati preporuke i nadam se do 15. avgusta avgusta ćemo izdati preporuke, da bi se ljudi pripemali za septembar i oktobar", rekla je Brnabić.

Obaveza nošenja maski je nešto što će ostati neko duže vreme sa nama, naglasila je Brnabić.

"Nije vreme za to", istakao je Kon na pitanje kojim tempom će biti ukidane mere.

"Racionalno je da i dalje govorimo o obavezi nošenja maski, a što se tiče rada kafića, to tek posle polaska u školu, po mom dubokom uverenju", rekao je Kon.

Kon: Potrebna detaljna analiza za nastavu od septembra

Obrazovanje je temelj društva i predloženi modeli nastave za narednu školsku godinu zaslužuju detaljnu raspravu, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je naveo da je široka rasprava potrebna kako ne bi došli u situaciju da se neko opire merama.

Upitan kako će se reagovati ukoliko se u školi pojavi zaraženo dete, da li će celo odeljenje ići u izolaciju, Kon je rekao da zaraženo dete ne treba da se pojavljuje u školi.

"Majka je ta koja treba da javi školi da je dete bolesno. Nastava će se nastaviti i dalje, sa pojačanom kontrolom i posebnim nadzorom. Stav Evropskog centra za kontrolu bolesti je da mlađa deca ne obolevaju ozbiljnio niti su ozbiljni prenosioci", rekao je Kon.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva