:

:

TV Most

Foto: RTK2

clock

Septembar 11, 2019   15:05

0

189

Raseljeni Uroševčani obeležili gradsku slavu

Praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja je jedini dan u godini kada se u rodnom gradu okupljaju raseljeni Uroševčani. I ove godine je stotinak Srba prisustvovalo je svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Uroša u centru Uroševca.

Praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja je dan koji raseljeni Srbi iz Uroševca svake godine sa radošću dočekuju 11. septembra, jer se tada okupljaju u svom rodnom gradu kako bi prisustvovali obeležavanju ovog praznika.

Svetu arhijerejsku liturgiju je služio iguman manastira Draganac Ilarion, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske. On je uputio poziv vernicima da češće dolaze u crkvu Svetog Uroša.

"Braćo i sestre, trudite se da dolazite u ovu crkvu, makar iz daleka se molite, što je svakako tragično samo po sebi, ali da se ipak sabiramo jer nikada ne znamo kada će Gospod doći i vaskrsnuti. Svedoci smo vaskrsenja Prizrenske bogoslovije, svedoci smo vaskrsenja mnogih crkava i manastira, pa kada bi Bog dao da i ova crkva molitvama Svetog Uroša mučenika i Svetog Jovana Preteče ponovo zablista i da se verni narod u nju sakuplja svaki dan, a ne samo nekoliko puta godišnje", poručio je u besedi iguman manastira Draganac, Ilarion.

Lep je osećaj kada obeležavanju slave prisustvuje veći broj gostiju, napominje ovogodišnji domaćin.

"Odavno mi je želja da budem kolačar i ove godine želja mi se ispunila. Osećaj je neverovatan, pogotovu danas, kada sam se pričestio, ovakav osećaj nikada nisam imao u životu. Ima dosta ljudi, lepo je, stvarno sam srećan", rekao je domaćin slave Jovan Stanojević.

Raseljeni Srbi kažu da više ne prepoznaju Uroševac u kome su nekada živeli, ali im mnogo znači što bar jednom u godini mogu da dođu i prisete se dana proživljenih u rodnom gradu. Pored raseljenih Uroševčana, proslavi su prisustvovali i Srbi iz okolnih mesta.

"Dođemo do crkve, onda do groblja i to ako možemo do svakog groba, pošto je to sve zaraslo u korov. Prođemo ulicama, ali to više nisu one ulice, ne možemo da prepoznamo grad, sve je drugačije. Ali nam je ipak drago da dođemo", kazala je Ljiljana Salević.

"Čudan je osećaj, mnogo toga je promenjeno. Jutros smo tražili mesto gde je bila naša kuća, nismo mogli da pronađemo, jednostavno smo zalutali. Ipak, svake godine dolazimo da se pomolimo u crkvi Svetog Uroša", kaže Radica Mihajlović.

Nekada je u Uroševacu živelo oko 12.000 Srba, a danas u njemu živi jedino sveštenik Trajko Vlajković sa porodicom, a od svih sela na teritoriji Opštine Uroševac, Srba još uvek ima jedino u Babljaku.

"Već četvrta godina kako ovde živimo, car Uroš mene čuva i ja njega čuvam, tako da nikada nismo imali nikakav problem. Supruga je tu stalno sa mlađom ćekicom, ja imam časove pa sam češće odsutan. Retko ko dolazi u crkvu, to obično budu moj otac, majka i sestra koji dolaze na velike praznike kao što je Vaskrs i Božić, a nedeljom gotovo da i niko ne dođe", ističe sveštenik Trajko Vlajković.

Crkva u Uroševcu, posvećena Svetom Caru Urošu podignuta je 1933. godine.

Opljačkana je i zapaljena 1999. godine, napad se ponovio 2004. godine, a 2013. oskrnavljena je grafitima.

Na inicijativu eparhije i donatora, od 2014. godine počinje njena celokupna obnova.

Izvor: Radio Kontakt Plus, RTK2

KiMUroševacraseljeni Srbi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva