:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 29, 2019   12:46

0

67

Rasprava o amandmanima na zakone u oblasti zdravstva

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o amandmanima na Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju i Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Prethodno su usvojili izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima se produžava važenje potvrda o registraciji vozila namenjenih za poljoprivrednu proizvodnju.

U parlamentu je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je u načenoj raspravi obrazložio zakone iz oblasti zdravstva.

Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju pređvideno je da roditelji imaju pravo na bolovanje s primanjme cele zarade tokom lečenja deteta od raka ili nekog drugog teškog oboljenja do navršene 18 godine, a bolovanje će morati da obnavljaju na svakih šest meseci.

Do sada su roditelji teško obolele dece imali pravo na 65 odsto ličnih primanja i četiri meseca bolovanja i obično su napuštali posao ili dobijali otkaz kako bi bili uz svoju bolesnu decu.

Novina je i to da će izabrani lekar moći da otvori bolovanje do 60 dana, umesto dosadašnjih 30 dana, kao i da lekari specijalisti mogu da upute pacijenta na bolničko lečenje, a ne samo izabrani lekar.

Predviđeno je i da oni koji se tri puta ne odazovu na preventivne preglede, a za to nemaju opravdanje, moraju da plate 35 odsto cene lečenja, ako se razbole od bolesti za koju je bio predviđen skrining.

Kad je reč o Predlogu zakona o zdravstvenoj zašiti, predloženo je prebacivanje primarne zdravstvene zaštite na državni nivo, osim apoteka koje ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbijezdravstvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva