:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2019   13:20

0

105

Rasprava o budžetu za 2020. godinu, stiglo više od 100 amandmana

Poslanici Skupštine Srbije, posle više od sat vremena utvrđivanja dnevnog rada, počeli su raspravu o budžetu za 2020. godinu. Plan državne kase predviđa prihode od 1314,5 milijardi dinara, rashode od 1334,7 milijardi dinara, pa će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Procena je da će rast bruto društvenog proizvoda biti četiri odsto, a inflacija dva odsto. Na predlog Zakona o budžetu, stiglo je više od 100 amandmana.

U obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije, predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla da je budžet razvojni i da doprinosi podizanju životnog standarda. Najavila je rekordna ulaganja u kapitalne investicije i poručila da će tokom dana odgovarati kritičarima budžeta.

"Svima koji kažu da budžet nije razvojni i da neće prouzrokovati ekonomski rast već ekonomsko usporavanje, kažem da pogledaju još jednom i da obrate pažnju na to koliko sredstava smo predložili da se opredele za kapitalne investicije", rekla je Brnabićeva.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je uoči sednice da je cilj povećanje plata i standarda u što kraćem periodu.

"Povećanje između osam i 15 odsto je na zdravim osnovama. Ne zadužujemo se, novac koji smo zaradili želimo da vratimo građanima. Od prvog januara imaćemo povećanje penzija 5,4 odsto po 'švajcarskoj formuli'. Ne ugrožavamo makroekonomsku stabilnost, ali želimo da građani osete boljitak", rekao je Mali.

U odnosu na prošlu godinu, rasprava o budžetu će trajati dvostruko duže. Očekuje se da će budžet biti usvojen do kraja novembra, u skladu sa budžetskim kalendarom.

Deo opozicije koji ne učestvuje u sednicama parlamenta, održao je u skupštinskom holu konferenciju za novinare.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva