:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2023   7:17

0

66

Rasprava o KiM u britanskom parlamentu, Mičel pozvao na povlačenje specijalaca

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Endrju Mičel izjavio je da London poziva vladu privremenih prištinskih institucija da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu KiM, kao i novoizabrane gradonačelnike da obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija.

Za vreme rasprave o situaciji na severu KiM u britanskom parlamentu, Mičel je istakao da London takođe radi sa međunarodnim partnerima na smirivanju tenzija.

"Mi smo 18. maja zajedno sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Italijom i EU zatražili da se nađe dugoročno rešenje za rad opština na severu. Upozorili smo na upotrebu sile ili radnje koje bi mogle povećati tenzije, a 26. maja smo izrazili zabrinutost zbog nasilnog smeštanja gradonačelnika u opštinske objekte, kao i akcije Srbije da poveća spremnost vojnih snaga oko granice Kosova", naveo je Mičel.

On je podsetio da je izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič posetio Prištinu 30. maja i sastao se sa šefovima tamošnjih institucija, sa komandantom Kfora, kao i da se britanski premijer Riši Sunak 1. juna sastao sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani.

Pored toga, on je pozdravio posete visokog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji u ponedeljak i utorak borave u  Prištini i Beogradu.

Rasprava na temu dešavanja na severu KiM povela se na inicijativu Odbora za spoljnu politiku Ališe Kerns, koja je istakla da tzv. Kosovo za nju 'nije Srbija', ali da je Beograd, kako je rekla, ove godine 'orkestrirao bojkot demokratskih izbora' u četiri opštine na severu KiM.

"Prošle nedelje su načelnici opština pokušali da uđu u svoje kancelarije, ne nasilno, već je nasilje orkestrirano. Kada bi našim predsednicima opština bilo zabranjeno da rade iz svojih kancelarija i kad bi radili od kuće, rekli bismo da je to ozbiljan udarac demokratiji. Bilo je orkestriranog nasilja na severu iz Beograda, nasilja nad KFOR-om, policijom, bacani su molotovljevi kokteli, pucano je iz oružja, paljeni su automobili", rekla je Kerns. 

Ona smatra da je 'pogrešno' što su SAD i EU odlučile da kritikuju tzv. Kosovo, a da nije bilo kritike na račun, kako je navela, "naoružanih militanata".

Istakla je da je to što je na izbore izašlo nešto više od tri odsto birača rezultat, kako je navela, spoljnog mešanja, kao i da joj '

'se čini da se to ne pominje često', te da je Beograd, navodno, 'orkestrirao bojkot demokratskih izbora'.

Kerns je istakla da izricanje mera prema Beogradu ne uspeva i da građanima na severu KiM, kako je navela, "prete kriminalne grupe".

Laburistički poslanik Dejvid Lemi je istakao da je situacija na severu KiM 'izuzetno nesigurna' i da zahteva 'hitnu pažnju'.

"Prošle nedelje je povređeno 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i više od 50 srpskih demonstranata. Laburisti odaju počast NATO misiji i našim trupama i osuđuju sve akcije koje podižu tenzije, dovode do nasilja i podrivaju napore ka normalizaciji", rekao je Lemi.

Dodao je da je 'za strateški interes celog kontinenta' važno da ostane fokus na deeskalaciji i ponovnom uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između Beograda i Prištine.

"Moramo podržavati suverenitet i Kosova i Srbije, osigurati prava manjina sa obe strane granice i štititi demokratiju. Moramo tražiti teške razgovore danas da bismo izbegli dalje nasilje i eskalaciju sutra", rekao je Lemi.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva