:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Avgust 13, 2022   7:58

0

225

Rast plata i penzija biće veći od inflacije, čuvajte državu

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić izjavio je sinoć da će najavljeni rast plata i penzija potpuno amortizovati efekat inflacije.

 

„Inflacija će nam na međugodišnjem nivou na kraju godine biti oko 9,8 odsto, a rast penzija će biti 20,2 odsto. Kada su rasle penzije četiri i pet posto a imali smo inflaciju od od 3-4 odsto pa je to bio rast. Posebno penzija, jer one nisu pratile plate koje su mnogo brže rasle. Ovog puta penzioneri će biti izuzetno zadovoljni", rekao je Vučić gostujući na Televiziji Prva.

On je naglasio kako je to uspeh, jer treba imati na umu da je ovo treća godina kovida i ratna godina.

Povodom protesta poljoprivrednika rekao je da očekuje da će se on završiti dogovorom, ali i da iz državne kase ode 30 miliona samo za ovo što im je obećano.

On očekuje da će poljoprivrednici biti malo zadovljniji, i da to nisu profesionalni štrajkači.

"To su domaćini ljudi, biće malo zadovoljniji, ali i dalje nezadovoljni", rekao je Vučić. Kako je primetio poljoprivrednici koji protestuju delimično su u pravu iz njihovog ugla.

„To je najveći deo dobrih i poštenih ljudi. Naravno ima onih koji se bave politikom i nekim svojnim računicama, ali najveći broj su fer ljudi", rekao je on i dodao da je ponosan, na ,kako je primetio, vozni park traktora ispred zgrade Banovina u Novom Sadu.

"Sve subvencionisani traktori koje smo mi platili 40, 50 i 60 odsto. Baš sam bio srećan kada sam video", rekao je rpedsednik Srbije.

Istakao je da je tačno da je đubrivo skupo, ali je dodao kako je to zbog skoka cene gasa na šta država ne može da utiče.

Na zahtev poljoprivrednika da se ukine akciza na gorivo za trakotre rekao je kako se ne može igrati državom i dodao kako veliki deo goriva namenjenog poljoprivredi završi na crnom tržištu

„Ovo je podatak koji mije dostavio NIS - u mašine ide 31 odsto, a u kanister 69 odsto ove subvencionisane nafte, a to znači da je 60 do 70 odsto šverca za ovu 40 dinara nižu cenu koju smo dali", objasnio je Vučić.

On je dodao da pošteni poljoprivrednici dođu i sipaju dizel u svoje traktore, a oni što toče u kanistere su šverceri, koji su nabavili karticu na „dva ara zemlje".

„Kad god uradite nešto uvek se ovom izložite, a neko mora da brine o državi, a neko hoće da je rasturi i da od nje sve uzme", rekao je Vučić dodao da državu treba braniti od onih koji bi na njoj da zarađuju i naveo primer gradnje autoputeva i eksproprijacije zemljišta.

"Imate plac. To je sada poljoprivredno zemljište i prijavili ste to, i na osnovu toga plaćate porez. Vrednost tog zemljišta je procenjena na 10.000 evra i vi na tih 10.000 evra plaćate porez na imovinu. I 35 godina ste plaćali i niste se bunili kada vam je bio mali porez na imovinu, a kada dođe država i nudi 10, ili 20 i 30 posto ze tu zemlju vi kazete malo je i tražite 10 i 20 puta više i onda pozovete političare i organizuju proteste ", rekao je Vučić

Vucić je zamolio ljude da vole svoju državu i da nemaju maćehinski odnos prema njoj.

"I da razumemo da nije svaki protest nešto što moramo obavezno da podržimo. Nekada su ljudi u pravu, nekada je istina na sredini. Ja ne mogu da podnesem više rasturanje države i da niko neće da plati porez i izdaje fiskalne račune", rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

platepenzijeinflacijapoljoprivredniciprotestAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva