:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 04, 2023   9:43

0

63

Raste broj dece sa simptomima sličnim gripu

U Srbiji raste broj oboljenja sličnih gripu. Najviše u Zlatiborskom, Braničevskom i Moravičkom okrugu i među decom. Najugroženija su deca do treće godine starosti.

Pulmolog Dečje klinike u Tiršovoj dr Snežana Rsovac kaže da je u poslednjih mesec dana registrovan veći broj dece sa respiratornim infekcijama.

“Naša dežurstva su jako opterećena i najmanje 170 do 200 dece dođe u toku samo jednenoćne smene,a gde su one u toku dana. Veliki je broj. Mi ne zadržavamo na bolničkom lečenju svu decu, ali ih pregledamo“, rekla je dr Rsovac za RTS.

Što se tiče, na primer, velikog kašlja, povećanje pacijenata je više za preko 150 odsto. Kod ostalih oboljenja, 10 do 20 odsto više od uobičajenog broja za ovo doba godine.

Najviše su ugrožena deca do treće godine starosti.

“Tu najčešće imamo neki oblik bronhiolitisa i dokazano respiratorni sincijalni virus. Mada postoje i ostali virusi koji se dokazuju, sad imamo i pi-si-ar panel u našoj ustanovi, pa možemo da brže identifikujemo ako sumnjamo na neko oboljenje gde možemo značajno da promenimo terapiju“, kaže dr Rsovac.

Simptomi i klinička slika zavise od uzrasta dece. Doktorka napominje da među pacijentima ima i dece sa težom kliničkom slikom i da se dnevno do četvoro zadrži na lečenju.

Napominje da roditelji treba odmah da reaguju u slučaju naglog početka bolesti i visoke temperature.

“To su najčešće virusi slični gripu i još uvek grip nije uzeo maha u dečjoj populaciji, ali imamo oboljenja slična gripu. I naravno, treba da reaguju ukoliko dete ima poremećeno disanje, ubrzano disanje, kašalj, buđenje i ako ne jedu ili menjaju raspoloženje“, navodi doktorka.

Ističe da je smanjen obuhvat vakcinacije protiv Velikog kašlja (Pentaksim vakcina), što stvara problem kod stvaranja kolektivnog imuniteta.

“Molim da se odazovu svi i da se redovno vakcinišu, na taj način se zatvara krug i sprečava lanac stalnog kruženja bakterije bordetela petrusis. Mi ćemo imati manje posla, a i simptomi će biti slabi“, navodi dr Rsovac.

Smatra da je potrebno razmotriti i na koji način zaštititi trudnice, budući da deca do drugog meseca života imunitet dobijaju od majke.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva