:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 07, 2019   11:42

0

366

Raste broj obolelih od gripa

Više od 68.000 prijavljenih slučajeva gripa, ili pacijenata sa sličnim simptomima, kao i prve žrtve ovogodišnjeg virusa bile su razlog da se zabrane posete u bolnicama i porodilištima. Od danas su zabranjene posete i u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Ovo je period godine kada je vrhunac aktivnosti gripa i zabeležen je u svim regionama Srbije

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut", kaže za RTS da broj obolelih raste i da je najviši u uzrasnoj grupi od nula do četiri godine. Objašnjava da se upravo u tom uzrastu najčešće ide kod lekara, pa se i najčešće prijavljuju slučajevi gripa.

Svi instututi i zavodi u Srbiji na dnevnom nivou dobijaju izveštaje o broju obolelih i sve podatke prijavljuju instututu na nacionalnom nivou, u najkraćem mogućem roku.

"Podaci koji se prijavljuju, kako o ukupnom broju obolelih sa oboljenjima sličnim gripu, tako i o smrtnim ishodima koji se dovode u vezu sa ovim virusom, zaista odražavaju stvarnu epidemilošku situaciju u našoj zemlji", napominje profesorka Kisić Tepavčević.

Ističe i da je važno da se ne nagađa o broju smrtnih ishoda i objašnjava da ih "Batut" objavljuje na nedeljnom nivou, tek kada laboratorijske analize potvrde da je reč o virusu gripa.

Do sada je potvrđeno šest smrtnih slučajeva, a ove nedelje je prijavljeno još slučajeva, kaže profesorka Kisić Tepavčević i dodaje da će novi podaci biti objavljeni u sklopu redovnih izveštaja petkom.

Neophodno je, kaže, razlikovati pojam prijave i proglašenja epidemije.

"Prijava epidemije znači da je broj obolelih iznad očekivanog za ovaj period godine i za sada je prijavljen u dva okruga - Pirotskom i Zlatiborskom, to znači da je broj kvantitativno prešao epidemijski prag, ali se ne preduzimaju nikakve posebne aktivnosti", objašnjava epidemiolog Instituta za javno zdravlje.

Proglašenje epidemije je vanredna situacija, koja se uvodi na predlog Instituta za javno zdravlje i proglašava je samo ministar, ali se to dešava u izuzetno retkim situacijama.

"Ovo je sezonski grip i nema naznaka da je epidemijskog karaktera", naglašava profesorka Kisić Tepavčević.

Izvor: RTS

BatutGrip
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva