:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 03, 2020   21:15

0

176

Raste broj preminulih od koronavirusa, ali stižu i dobre vesti

U Kini raste broj preminulih i zaraženih koronavirusom. Do sada su umrla 362 pacijenta, čime je premašen broj žrtava SARS-a. Inficirano je više od 17.000 ljudi, a izvan Kine potvrđeno je 150 slučajeva zaraze. Ipak, stižu i dobre vesti o izlečenju obolelih.

 

Tajlandski lekari tvrde da su izlečili dva pacijenata iz Vuhana, zaražena koronavirusom, koristeći kombinaciju antivirusnih lekova. Laboratorijske analize pokazuju da više nemaju tragove virusa.

Krijangska Atipornvanič, lekar bolnice Radžaviti u Bangkoku, objašnjava da je reč o kombinaciji lekova koji se daju obolelima od HIV-a i gripa.

"Pacijentkinji se 48 sati nakon uzimanja terapije primetno poboljšalo zdravstveno stanje", navodi Atipornvanič.

Sličnu terapiju primenjuje i Kina, koristići iskustva u borbi protiv virusa MERS.

Sprovedena nova istraživanja 


Song Šuli, portparolka Nacionalnog komiteta Kine za zdravstvo, kaže da su uradili nova istraživanja.

"Koristimo tretman lekovima lopinavir i ritonavir, koji se daju obolelima od HIV-a, kao i tradicionalnu kinesku medicinu. Sprovodimo i klinička istraživanja i uskoro očekujemo rezultate", ističe Šuli.

Koronavirus registrovan je u 23 zemlje. Svetska zdravstvena organizacija smatra da ipak nema potrebe da države preduzimaju mere koje, kako ističu, nepotrebno utiču na međunarodna putovanja i trgovinu.

Saradnja sa Guglom i društvenim mrežama 


Tedros Adhanom Gebreisus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, istakao je da sarađuju sa Guglom kako bi se prilikom pretrage o novom koronavirusu u Kini najpre prikazale informacije SZO.

"I platforme društvenih mreža poput Tvitera, Fejsbuka, Tensenta i TikToka takođe su preduzele korake da bi se ograničilo širenje dezinformacija", dodaje Gebreisus.

Prvi testovi u Francuskoj su negativni


Prvi testovi na 20 osoba koje su francuskim avionom evakuisane iz Vuhana, među kojima je i četvoro srpskih državljana, negativni su na koronavirus.

Ostaju u karantinu u francuskom gradu Egs an Provans dve nedelje.

Rusija šalje humanitarnu pomoć u Kinu i za danas planira evakuaciju svojih državljana iz Vuhana.

"Lufthanza" produžava suspenziju letova za Peking i Šangaj do kraja februara.

Izvor: RTS

koronavirusKinaTajland
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva