:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2022   10:16

0

129

Raste broj žrtava razornog zemljotresa u Kini, tlo se ponovo treslo

Broj žrtava razornog zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio kinesku jugozapadnu provinciju Sečuan, porastao je na 74.

Kako navode lokalni mediji, 259 osoba je povređeno u potresu jačine 6,8 jedinica Rihtera. To je najjači zemljotres u Sečuanu od 2017. godine, a mogao se osetiti u provincijama udaljenim stotinama kilometara. Traga se za još 26 osoba.

Kineska mreža za zemljotres zabeležila je jutros u epicentru naknadni potres jačine tri stepena Rihterove skale, na dubini od 12 kilometara.

U međuvremenu, tamošnje vlasti ponovo su otvorile puteve koji vode ka mestu gde je bio epicentar zemljotresa, prenosi Rojters.

Dodatnu nevolju predstavlja jaka kiša koja bi, prema prognozi, trebalo da pada do petka. 

Snažan zemljotres pogodio je Sečuan u ponedeljak posle podne, sa epicentrom duboko u planinskom regionu na zapadu pokrajine.

Epicentar je bio u gradu Ludingu na dubini od 16 kilometara, na oko 180 kilometara jugozapadno od Čengdua, glavnog grada provincije.

Zemljotres se osetio i u provincijama Šanksi i Guidžou, stotinama kilometara dalje.

U Ludingu, epicentru zemljotresa, teško je oštećena elektroenergetska i vodovodna infrastruktura i telekomunikacije, navodi državna televizija.

Srušene su se 243 kuće, oštećeno je njih 13.010, a pogođena su i četiri hotela i stotine smeštajnih jedinica.

Zemljotres su u Sečuanu nisu retki. Jači od ovog dogodio se avgusta 2017. godine kada je izmereno sedam Rihtera u prefekturi Aba severno od Ludinga, prenosi Rojters.

Poslednjih decenija, najrazorniji zemljotres u Sečuanu i u Kini bio je 2008. godine, kada je u potresu jačine osam jedinica Rihtera u Venčuanu poginulo skoro 70.000 ljudi, podseća britanska agencija.

Izvor: RTS

Kinazemljotresžrtve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva