:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Avgust 06, 2019   9:41

0

204

Razaranje Hirošime 74 godine kasnije, gradonačelnik proziva vladu

U Hirošimi je obeležena 74. godišnjica od američkog napada atomskom bombom. Tokom ceremonije, gradonačelnik tog grada Kazumi Macui podsetio je japansku vladu da bi trebalo da se pridruži ugovoru UN o zabrani nuklearnog oružja.

U ponedeljak, 6. avgusta 1945. godine u 8.15, na Hirošimu je bačena nuklearna bomba nazvana "Mali dečak" iz američkog aviona Boing B-29 Superfortres.

Na licu mesta ubijeno je ili teško povređeno najmanje 80.000 ljudi. Smatra se da je u naredna četiri meseca od posledica povreda i zračenja preminulo između 90.000 i 166.000 ljudi.

U Memorijalnom parku u Hirošimi održana je ceremonija za 74. godišnjicu tog događaja. Prisustvovalo je 50.000 građana, preživelih i potomaka stradalih, kao i predstavnici 90 zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, prenosi Kjodo.

Komemoracija je počela minutom ćutanja u 8.15 po lokalnom vremenu.

"Širom sveta, vidimo da je egocentrični nacionalizam u usponu, tenzije pojačane međunarodnim rivalstvom, a da se nuklearno razoružavanje zaustavlja", izjavio je gradonačelnik Kazumi Macui na ceremoniji.

Pozvao je vladu Japana da se pridruži sporazumu UN o nuklearnom naoružanju.

"Pozivam vladu jedine zemlje koja je iskusila nuklearno oružje u ratu da se pridruže zahtevu preživelih i da potpiše i ratifikuje sporazum. Pozivam lidere da pokažu pacifizam japanskog ustava tako što će pokazati liderstvo u preduzimanju sledećeg koraka prema svetu oslobođenom od nuklearnog oružja", rekao je Macui.

Japanski premijer Šinzo Abe nakon ceremonije održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da sporazum ne predstavlja "realnost o bezbednosti".

Abe je na ceremoniji rekao da će Japan raditi kao "medijator između država sa nuklearnim naoružanjem i onima koje ga nemaju".

Izvor: Танјуг, ATOMIC HERITAGE, TIME

Hirošimaatomska bombaobeležavanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva