:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 23, 2020   12:01

0

155

Razgovori u SAD mogu biti prekretnca, ali ne i završnica pregovora

Razgovori predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući, 4. septembra, po oceni Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost, mogu značiti korak dalje u odnosima dve strane kada su u pitanju ekonomske teme, ali smatra da nije realno očekivati da će to na bilo koji način predstavljati završnicu političkog procesa.

Moguće je, smatra on, da će biti pronađen model da Kosovo i Metohija pristupe inicijativi "mali Šengen", koju su prošle godine pokrenuli Beograd, Skoplje i Tirana.

Samu najavu mogućeg prisustva predsednika SAD Donalda Trampa sastanku u Vašingtonu Starović vidi kao moguću prekretnicu.

"Ali, samo pod uslovom i da posle tog sastanka dođe do nastavka pregovora pod okriljem Bele kuće, što će opet zavisiti od toga da li će Tramp uspeti da odnese pobedu na izborima 3. novembra", kaže Starović.

Mislim, dodaje on, da ne postoje realne pretpostavke da bi pitanje statusa uopšte moglo bti otvoreno niti sada 4. septembra u Beloj kući, niti 7. septembra u Briselu, jer je pitanje statusa suštinski povezano sa pitanjem teriotorije.

"Dokle god zapadni sponzori odbacuju ideju razgraničenja kao jedini postojeći model za održivo kompromisno rešenje u odnosima Beograda i Prištine, a pri tom ne nude ništa drugo kao aletrnativni model kompromisa, teško je da će pitanje statusa uopšte biti otvoreno", navodi Starović.

Ocenjuje da bi za Beograd snažnije uključivanje SAD u preces pregovora između sa Prištinom zapravo bilo povoljno, jer se model koji je postojao do sada "nije pokazao dovoljno efikasnim", odnosno da "briselski proces pati od svojih manjkavosti".

"Model u kojem su međunarodni sponzori kosovske nezavisnosti insistirali na direktnim pregovorima između Beograda i Prištine, bilo da govorimo o bečkom, a posle o briselskom procesu, pokazali su da prištinska strana nije imala ni dovoljno motiva, niti kapaciteta da donese bilo kakve odluke bez podrške svojih međunarodnih sponzora. Zbog toga što evropski posrednici nisu imali dovoljno želje da privole prištinsku stranu da u praksi primeni ono na šta se obavezala", kaže Starović.

S druge strane, naglašava on, kod Amerikanaca stvar je prilično drugačija.

"Do izražaja dolazi njihov praktični duh koji smo videli u zadnjih godinu i po dana kroz delovanje specijalnog predsedničkog izaslanika Ričarda Grenela koji je prikazao dovoljno volje i kapaciteta da u određenim situacijama izvrši odlučujući pritisak na prištinsku stranu i da čak primeni određene kazenne mere", kaže Starović.

U tom smislu, naglašava on, situacija u kojoj mi dolazimo do direktnih pregovora sa Vašingtonom koji jeste ključni sponzor kosovske nezavisnosti, za zvanični Beograd, može biti povoljna.

"Jer, ukoliko jednog dana dođe do sporazuma između Beograda i Vašingtona, kosmetski Alabanci neće biti u situaciji da izbegavaju primenu takvog sporazuma na terenu", uveren je Starović.

Izvor: T a n j u g

dijalog BG-PRVašingtonNemanja Starović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva