:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2022   17:02

0

210

Razmena raketnih napada, nastavlja se bitka za Donbas

Sto dvadeset četvrti dan rata u Ukrajini. U raketnom napadu pogođena stambena četvrt u Kijevu, oštećen most preko Dnjepra u gradu Čerkasi u centralnom delu Ukrajine. SAD, Kanada, Japan i Velika Britanija zabranile uvoz ruskog zlata, članice G7 i EU zajedno sa Briselom smatraju da prvo treba uspostaviti zaštitni mehanizam.

 

Pripadnici proruskih snaga u Luganskoj oblasti tvrde da su evakuisali još oko 250 civila iz kompleksa hemijske fabrike "Azot" u Severodonjecku.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je jedna osoba poginula, a petoro je povređeno kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu i kompleks obdaništa u centru Kijeva.

Vlasti u centralnoukrajinskom gradu Čerkasi kažu da je raketnom napadu poginula je jedna osoba a da je oštećen i most koji povezuje zapadne regione sa istočnim zonama borbenih dejstava.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je koristilo visokoprecizno oružje kako bi pogodilo centre za obuku ukrajinske vojske u Černigovu, Žitomoru i Lavovu.

Naftne platforme ruske kompanije "Černomornjeftgaz" u Crnom moru ponovo su se našle na udaru ukrajinskih granata, izjavio je portparol službe za vanredne situacije Krima.

Kako je navedeno, niko nije povređen.

Ruski predsednik Vladimir Putin sledeće nedelje posetiće dve bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji, Tadžikistan i Turkmenistan izvestila je ruska državna televizija, što je prvo poznato putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je počeo rat na Ukrajini.

Iako su Britanija, SAD, Japan i Kanada odlučile da zabrane uvoz tek iskopanog ili prerađenog ruskog zlata, čelnici EU i lideri evropskih država članica G7 i Unije, smatraju da treba ostati oprezan i osmisliti zaštitni mehanizam pre uvođenja sankcija.

"Treba da vidimo da li je moguće ciljati zlato na način koji bi pogodio rusku ekonomiju, a istovremeno da ne nanesemo štetu nama samima", rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji za novinare.

Matvijenko: Pregovori samo ako Ukrajina prihvati uslove Rusije

Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko, izjavila je da su pregovori Rusije i Ukrajine mogući samo ako Kijev prihvati uslove Moskve.

Matvijenko je za belorusku televiziju STV rekla da bi Zapad, da je to hteo, doveo Kijev za pregovarački sto i naterao ga da postigne mirovni sporazum, prenosi Interfaks.

Ona je dodala da bi pregovori trebalo da se odvijaju pod "realnim uslovima".

Matvijenko je rekla da su ti uslovi poznati i da su javno objavljeni kao ciljevi "specijalne vojne operacije".

Istakla je da Rusija neće pregovarati ni pod kakvim drugim uslovima, jer je, kako je navela, "Ukrajina ta koja je prešla crvenu liniju“.

Zelenski: Ukrajini potrebna moćna savremena protivraketna odbrana

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebna moćna i efikasna protivraketna odbrana.

Zelenski je u video obraćanju, nakon što je Rusija juče izvela raketne udare na niz lokacija u Ukrajini, rekao da su neki od projektila oboreni, ali da je Kijevu potrebna moćna protivvazdušna odbrana, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Moderna. Potpuno efikasna, koji može da pruži potpunu zaštitu od tih projektila. O tome razgovaramo svaki dan sa partnerima. Već postoje neki sporazumi. Partneri bi trebalo da budu brži ako su zaista partneri, a ne posmatrači", naglasio je Zelenski.

Prema njegovoj oceni, kašnjenje u transferu naoružanja Ukrajini je "poziv Rusiji da ponovo i ponovo napadne".

Rusija proširila spisak sankcionisanih Kanađana na 43

Zvanična Moskva je kao odgovor na kanadske sankcije proširila listu državljana Kanade koji imaju trajnu zabranu ulaska u Rusiju i na njoj su sada 43 osobe, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kao odgovor na najnovije sankcije koje su kanadske vlasti uvele u maju protiv izvršnog osoblja ruskih kompanija i članova njihovih porodica, ulaz u Rusiju je trajno zatvoren za 43 kanadska državljana", navedeno je u saopštenju.

Reč je o federalnim i regionalnim zvaničnicima i funkcionerima vladajuće Liberalne partije i javnim ličnostima.

G7: Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno

Lideri Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta poručili su sa današnjeg samita u nemačkom gradu Elmanu da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tiu zemlju koliko god bude potrebno.

U zaključcima sa samita se ponavlja osuda ruske "neopravdane upotrebe retorike o nuklearnom oružju" i navodi da Ukrajina mora da donese odluku o svom budućem mirovnom rešenju "slobodno bez spoljnih pritisaka ili uticaja".

Izražava se zabrinutost zbog najave Rusije da bi mogla da prebaci rakete sa nuklearnim potencijalom u Belorusiju, i dodaje da će G7 nastaviti s naporima da se Ukrajini obezbedi vojna i odbrambena oprema.

G7 je spremna da postigne sporazume sa zainteresovanim zemljama i Ukrajinom o privrženosti održivoj bezbednosti, piše u dokumentu.

Takođe se poziva Moskva da "smesta vrati" ukrajinske državljane koji su silom odvedeni u Rusiju bez njihovog pristanka.

Lideri G7 su se dalje obavezali na obezbeđenje "sigurnih koridora" za ukrajinske državljane i za pojednostavljenje viznih i imigracionih procedura.

Pored toga, poručili su da nema nekažnjivosti za ratne i druge zločine i da Rusija mora da prekine napade na poljoprivrednu infrastrukturu i da prestane da blokira morske rute.

Konašenkov: Likvidirani strani plaćenici kod Lisičanska

Vojska Ruske Federacije potvrdila je danas likvidaciju stranih plaćenika iz Gruzije i evropskih zemalja kod Lisičanska.

Prema rečima portparola ruskog ministarstva odbrane Igora Konašenkova na brifingu za novinare, ruska vojska je likvidirala do sada 14 stranih plaćenika u oblasti Lisičansk, prenosi agencija Interfaks.

"26. juna, tokom borbi na tri kilometra od rafinerije nafte Lisičansk u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), ruske jedinice su uništile dve diverzantsko-izviđačke grupe plaćenika, ukupno 14 ekstremista", rekao je Konašenkov i precizirao da je prva grupa bila ''međunarodna'' sastavljena od državljana raznih evropskih zemalja, a u drugoj grupi su bili samo plaćenici iz Gruzije, pripadnici "ozloglašene gruzijske legije".

Konašenkov tvrdi da se u ovim "banditskim formacijama bore uglavnom kriminalci".

On je rekao i da su uništeni gruzijski militanti bili umešani u "brutalna mučenja i ubistva ruskih vojnika u blizini Kijeva u martu ove godine".

Konašenkov je upozorio da rusko ministarstvo odbrane ima informacije o svakom plaćeniku koji je umešan, kako je rekao, u zlostavljanje i ubistvo ruskih vojnika.

Lokalni načelnik: U Kremenčuku granatirana stambena zgrada, ima žrtava

Lokalni načelnik tvrdi da je u napadu ruske vojske na grad Kremenčuk u centralnoj Ukrajini pogođena stambena zgrada i da ima žrtava.

Dmitrij Lunjin, načelnik Poltavske oblasti, nije izneo detalje napada ili žrtava. "Nažalost, ima žrtava. Više detalja kasnije", dodao je Lunjin.

Zelenski: Ruske rakete pogodile prepun tržni centar u Kremenčuku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvri da je u raketnom napadu pogođen prepun tržni centar u centralnom ukrajinskom gradu Kremenčuku,.

Prema njegovim rečima, više od 1.000 ljudi bilo u tržnom centru u trenutku napada. On nije naveo detalje o žrtvama, doddavši da je "nemoguće zamisliti broj žrtava".



 

Izvor: RTS, T a n j u g

UkrajinaRusijaDonbasValentina MAtvijenkoVolodimir Zelenski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva