:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 28, 2023   18:34

0

52

Razmena vatre na severu Gaze, prvo ozbiljno kršenje uslova primirja

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je određeni broj vojnika zadobio lakše telesne povrede nakon što su navodno napadnuti od strane miltanata Hamasa, što predstavlja prvo ozbiljno kršenje privremenog primirja, prenosi Tajms of Izrael.

Prema saopštenju IDF, tri eksplozivne naprave detonirane su na dve lokacije u severnom Pojasu Gaze, kao i da je u jednom od incidenata pucano na vojnike, koji su uzvratili vatru.

,,U oba slučaja, trupe IDF su se nalazile u okviru dogovorenih linija", navedeno je u saopštenju.

Potparol Hamasa je odgovorio optuživši Izrael da je prvi prekršio primirje i da su militanti odgovorili na napad, bez daljeg obrazloženja.

Hamas: Izrael krši primirje, mi smo i dalje posvećeni prekidu vatre

Hamas optužuje Izrael za „očigledno kršenje“ primirja u Gazi, ali kaže da je „i dalje posvećen“ tome Hamas je danas optužio Izrael za „očigledno kršenje primirja“ u severnom delu Pojasa Gaze, ali je poručio da je „i dalje privržen prekidu vatre sve dok mu je i neprijatelj posvećen“.

Hamas je u saopštenju pozvao posrednike da intervenišu kako bi prekid vatre bio produžen, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da su ,,akcije Izraela dovele do odmazde" boraca te grupe. Prethodno su Izraelske oružane snage (IDF) saopštile da je „više vojnika lakše povređeno” u Pojasu Gaze, nakon što su tri eksplozivne naprave detonirane pored njiovih trupana dve različite lokacije.

Navedeno je i da su na jednoj od lokacija pripadnici Hamasa otvorili vatru na izraelske vojnike, koji su odgovorili vatrom.

Katar: Hamas spreman da oslobodi 20 talaca za 48 sata

Hamas je spreman da oslobodi dodatnih 20 talaca u Gazi u narednih 48 sati, rekao je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed el Ansari.

Ansari je na svom nedeljnom brifingu rekao da su prva četiri dana primirja iskorišćena za oslobađanje većeg broja talaca, koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

19: 15- Hamas: Spremni smo za sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca

Zvaničnik Hamasa Gazi Hamad izjavio je  da je ta palestinska militantna grupa spremna da zaključi sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca sa Izraelom.

,,Ako Izrael ima ozbiljnu nameru da oslobodi svoje vojnike koji su zarobljeni, onda smo mi spremni da zaključimo sveobuhvatan sporazum", rekao je Hamad za Al Džaziru, prenosi RIA.

Oko 200 Izraelaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra na Izrael i dalje se nalazi u Pojasu Gaze.

Erdogan: Izrael mora da odgovara za ratne zločine počinjene u Gazi

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom da Izrael mora da odgovara pred međunarodnim sudovima za ratne zločine koje je počinio u Gazi.

U telefonskom razgovoru uoči sastanka Saveta bezbednosti UN o Gazi koji je planiran za sredu, Erdogan je rekao Guterešu da ,,Izrael nastavlja da besramno gazi međunarodno pravo, pravila ratovanja i međunarodno humanitarno pravo, naočigled međunarodne zajednice", prenosi Rojters.

Izrael spreman da nastavi rat, ispitaće Obaveštajnu službu o propustima

Načelnik štaba izraelske vojske (IDF), poručnik Herci Halevi, izjavio je danas da je vojska i sada spremna da nastavi borbu u Gazi i osvrnuo se na moguće propuste obaveštajne službe koji su omogućili napad Hamasa 7. oktobra, prenosi "Tajms of Izrael"

 ,,Danas je IDF spreman da nastavi borbu. Koristimo primirje za učenje, jačanje pripravnosti i odobravanje operativnih planova za vreme trajanja prekida vatre", izjavio je Halevi.

On je dodao da se vojska sprema da ukloni Hamas, ali i da je to cilj za koji je neophodno vreme.

Halevi je ocenio da su izraelske operacije u Gazi potpuno opravdane, i dodao da je oslobađanje talaca potvrda uspeha akcija vojske, koja neće stati dok svi oteti ne budu pušteni na slobodu.

Predstavnici Izraela, Katara, SAD i Egipta sastaju se kako bi razmotrili produženje primirja

Direktori izraelske obaveštajne službe Mosad i Centrale obaveštajne službe Sjedinjenih država (CIA), održaće sastanak sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Jašimom Al Tanijem, kako bi "nastavili da grade na progresu" postignutom dvodnevnim produžetkom primirja Izraela i Hamasa.

Učestvovaće i delegacija Egipta, a cilj sastanka je da se otvori sledeća faza potencijalnih pregovora, naveo je Rojters, pozivajući se na izvore.

Prethodno je katarski ministar spoljnih poslova Madžin Al-Ansari izjavio da će njegova zemlja pokušati da produži prekid vatre, ali da su pregovori s Tel Avivom otežani. 

Mediji: Dva Palestinca ubijena na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali, objavio je izraelski list Harec pozivajući se na neimenovane izvore iz zdravstvenih službi.

Kako se navodi, jedna osoba je ubijena u blizini grada Bejtunije na Zapadnoj obali, a druga u obližnjem gradu Ramali, prenosi Gardijan.

Izraelske snage digle jutros u vazduh i jednu kuću u kampu Deri Amar, zapadno od Ramale, navodi palestinska WAFA, a Al Džazira javlja da je reč o kući Dauda Abdela Razaka Darasa, Palestinca koga su Izraelci ubili u avgustu.

Portparol UNICEF: Besmisleno je misliti da će ubijanje dece doneti mir

Portparol UNICEF Džejms Elder izjavio je nakon posete bolnici Naser u Kan Junisu, u južnom delu Pojasa Gaze, da je ,,potpuno besmisleno misliti da će ubijanje dece doneti mir".

U intervjuu za Al Džaziru on je opisao ono što je video kao ,,razorno", nazivajući bolnicu i ,,hitnim odeljenjem" i ,,ratnom zonom".

,,Gde god da se okrenete deca su ugrožena. Video sam decu sa amputiranim udovima, dečake i devojčice koji su se do pre šest-sedam nedelja igrali sa svojim drugarima", rekao je Elder.

On je pohvalio neverovatno hrabre, neumorne zdravstvene radnike koji rade danonoćno i brinu za svako dete, upozorivši da su lekari primorani da donose odluke koje ne bi trebalo da donose.

Beba i njena porodica nisu na spisku talaca koje će osloboditi Hamas

Najmlađi izraelski talac, 10-mesečni Kfir Bibas i njegova porodica, koje kao taoce drže pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, nisu na poslednjem spisku ljudi koji će biti pušteni iz Gaze, saopštili su  rođaci porodice.

Kfirovi roditelji Jarden i Širi i njegov brat Ariel, uzeti su kao taoci iz Izraela u napadima Hamasa 7. oktobra, a Jardenova sestra Ofri rekla je  da je Jarden u toku napada udaren čekićem, kao i da ne zna ništa o njegovom stanju, ni gde se nalazi, prenosi SI-En-En.

Jardenova rođaka Ejlon Kešet rekla je da rođaci pretpostavljaju da je Jarden razdvojen od žene i dece, na osnovu video snimaka koje su videli, i veruje da pripadnici Hamasa ne drže porodicu Bibas na okupu.

Klub palestinskih zatvorenika: Broj uhapšenih na Zapadnoj obali porastao na 3.290

Broj uhapšenih Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao je 3.290, uključujući 125 žena i 145 dece, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika.

Najmanje šest zatvorenika umrlo je  od početka sukoba u izraelskim zatvorima, dodaje se u saopštenju, u kojem se kaže da su samo tokom trajanja privremenog primirja izraelske snage uhapsile 168 Palestinaca.

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva