:

:

TV Most

Foto: RTS, printscreen

clock

Februar 26, 2019   20:57

0

213

Razmena znanja u oblasti zelenih tehnologija između Srbije i Italije

Italija i Srbija imaju slične probleme u zaštiti životne sredine i zajedno mogu više u borbi za čistiji vazduh, smanjenje otpada i posledica klimatskih promena. U tome je posebno važna razmena novih zelenih tehnologija, rečeno je prilikom posete ministra Gorana Trivana italijanskom ministarstvu ekologije.

Prilikom posete Nacionalnoj agenciji za nove tehnologije, energiju i održivi ekonomski razvoj dogovorena je razmena stručnjaka i obuka u primeni novih tehnologija u reciklaži električnog i elektronskog otpada, laboratorijskoj proizvodnji hrane, korišćenju sunčeve energije i smanjenju aero-zagađenja.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan napominje da je veliki prostor za saradnju između Srbije i Italije upravo u oblasti tehnološke saradnje i razmene naučnih znanja i iskustava.

"Osim nedostatka novca koji je kod nas prisutan, imamo izvanredne univerzitete i institute i to je prilika da zaista uhvatimo korak sa svetom u pogledu najviših, najvažnijih i najmodernijih naučnih dostignuća", smatra Trivan.

Italija već pomaže Srbiji preko projekata monitoringa industrijskog zagađenja vazduha i zemljišta u više gradova u Srbiji i u borbi protiv klimatskih promena. Potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti klimatskih promena.

"Ovaj memorandum omogućiće i neposrednu saradnju naših instituta na polju informacija i obrazovanja, ali i prenošenje iskustava kako rade posebno obučene jedinice vojne policije –karabinjera za borbu protiv ekološkog kriminala", naglasio je Serđo Kosta, italijanski ministar zaštite životne sredine.

Problem zagađenja vazduha, koji je posebno izražen na severu zemlje, Italijani pokušavaju da reše, pored naplate zagađenja i energetski efikasnom gradnjom i zelenim oazama u gradovima. Tako su u Milanu nikle stambene kule – "vertikalne šume".

U Milanu će do 2030. godine biti zasađeno još tri miliona stabala, a kako je izračunato drveće će godišnje moći da upije pet miliona tona ugljen-dioksida. Kako se očekuje, taj primer će slediti i drugi gradovi.

Izvor: RTS

Trivanzaštita životne sredineItalijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva