:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 17, 2023   17:54

0

181

Reagovanja iz Rusije na odluku Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju Putina

Ruski zvaničnici su komentarisali danas odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, objavio je danas da nema potrebe da objašnjava gde bi ovaj dokument trebalo upotrebiti.

On je tako reagovao na odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Međunarodni krivični sud je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina. Nema potrebe da se objašnjava gde treba da se koristi ovaj dokument", napisao je Medvedev na svom Tviter nalogu na engleskom jeziku i poruku propratio emodžijem toalet papira.

Pretpretresno veće MKS, čiju nadležnost Ruska Federacija ne priznaje, izdalo je danas nalog za "hapšenje" predsednika Rusije Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove u vezi sa "nelegalnim izvozom dece" iz Ukrajine.

Zaharova: Odluke Međunarodnog krivičnog suda ne važe za Rusiju

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju uticaj na Rusiju i da je svaki njihov nalog za hapšenje - ništavan.

Foto: RIA Novosti

"Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju posledice po našu zemlju, pa ni sa pravne perspektive", navela je Zaharova na Telegramu.

Ona je dodala da Rusija nije članica Rimskog statua Međunarodnog krivičnog suda i nije ni u kakvoj obavezi prema tom sudu.

"Rusija ne sarađuje sa tom organizacijom i bilo kakvi potencijalni zahtevi za hapšenje međunarodnog suda su ništavni", dodala je ona, prenosi TASS.

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Peskov: Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda

Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda (MKS), nakon što je to telo izdalo nalog za hapšenje predsednika te zemlje Vladimira Putina, saopštio je danas Kremlj.

Foto: RIA Novosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra odluke tog suda 'ništavnim i nevažećim', kao i da su pitanja koja sud postavlja 'nečuvena i neprihvatljiva'.

Upitan da li se Putin sada plaši putovanja u zemlje koje priznaju nadležnost MKS, Peskov je rekao da 'nema šta da doda na tu temu'.

Ranije danas Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

MKS je u saopštenju naveo da je Putin 'navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Ruskoj Federaciji'.

MKS je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Ona je ocenila da je nalog  za njeno hapšenje 'deo konteksta situacije u Ukrajini', i istakla da je spremna da nastavi sa svojim radom.

Izvor: T a n j u g

Dmitrij MedvedevVladimir Putin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva