:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2020   12:24

0

195

Reakcija Ministarstva na pisanje Balkanske bezbednosne mreže

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se već duže vreme grupa autora iz Balkanske bezbednosne mreže trudi da, kako kažu, omalovaži napore Vojnotehničkog instituta i Odbrambene industrije Srbije usmerene na efikasno i ekonomično unapređenje operativnih sposobnosti Vojske Srbije kroz modernizacije i razvoj novih sistema NVO.

"Evidentno je da se ti autori, u očiglednom odsustvu ličnih kompetencija, konstantno trude da za sagovornike pronađu lica sa prethodnom reputacijom iz predmetne oblasti, a često njihove izjave stavljaju u drugačiji kontekst i interpretiraju tendenciozno u svetlu ličnih afiniteta", navodi Ministarstvo.

Dodaju da je to slučaj i sa generalom u penziji Savom Pustinjom, koji je penzionisan pre 25 godina, a koji je govorio sa tačke gledišta ranih devedesetih prošlog veka.

Tada su, ističu, sveukupni kapaciteti za razvoj i proizvodnju naoružanja tadašnje države bili u potpuno drugačijim okvirima nego što je to danas slučaj.

"Takođe, nijedan od navedena četiri projekta u naslovu teksta nisu u sferi avijacije u kojoj je general Pustinja potvrđeni stručnjak, i uopšte je nejasno da li je general govorio o njima, a po svemu sudeći se radi o slobodnoj interpretaciji i ličnom stavu autora", navodi se u saopštenju.

Kažu da njegova izjava da su napravljeni pogrešni potezi u smislu kadrovske politike i „razjurivanja“ stručnjaka, loše organizacije i sl. očigledno opisuju period posle 1992. godine kada su spojeni Vazduhoplovni i Institut naoružanja (KoV-a).

Dodaju da se može direktno primeniti i na razdoblje 2005-2006. godine kada je došlo do neplanskog i nenajavljenog otpuštanja kadrova (oko 600 inženjera i istraživača iz sastava VTI je dobilo otkaz u tom periodu), čime su prepolovljeni istraživački kapaciteti VTI i drastično smanjeni njegovi efektivi.

"Tada se u krajnje kompleksnim okolnostima, uz minimalno finansiranje i sa prepolovljenim snagama, nastavilo sa „beskonačnim“ razvojem prethodno pokrenutih, a tehnološki vrlo kompleksnih projekata", navodi Ministarstvo.

Ističu da prethodno opisana situacija definitivno nije posledica rada aktuelnog menadžmenta Vojnotehničkog instituta, Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, koji naprotiv čini izuzetne napore na stimulisanju istraživača, povećanju njihovog broja kao i povećanju celokupne efikasnosti u radu instituta.

Ministarstvo dodaje i da je, suprotno pojedinim tvrdnjama, izvršena korekcija u strategiji razvoja naoružanja i menadžmentu resursima Vojnotehničkog instituta.

To je urađeno u cilju kako bi se raspoloživi ljudski i materijalni razvojni kapaciteti skoncentrisali na razvoj i modernizaciju onih sistema naoružanja koji će doprineti podizanju potrebnih operativnih sposobnosti Vojske na znatno efektivniji i efikasniji način, nego što je bilo do tad.

"A o napretku u odnosu na prethodni period jasno govore ostvareni rezultati tj. da je prosečan broj sredstava naoružanja razvijenih, testiranih i uvedenih u naoružanje Vojske Srbije od strane VTI povećan sa pet na više od 20 godišnje u periodu od 2018. pa nadalje", ukazuje Ministarstvo.

Napominju da je u tesnoj saradnji taktičkog nosica iz Vojske Srbije i Ministarstva odbrane prioritet dat, i raspoloživi resursi skoncentrisani, na modernizaciju postojećih složenih sistema naoružanja sa ciljem što bržeg i ekonomičnijeg obezbeđenja novih sposobnosti Vojsci Srbije.

Dodaju da tri od predmetna četiri sistema (MORAVA, SORA i HEMERA) se odnose na sposobnosti artiljerijsko-raketnih jedinica Vojske Srbije.

U poslednje dve godine, ističe Ministarstvo, više od 15 artiljerijskih sredstava/sistema razvijenih/modernizovanih uvedeno u NVO Vojske Srbije i započeto njeno opremanje čime su stvoreni uslovi za znatno unapređenje sposobnosti ovog roda Vojske Srbije.

Modernizacijom artiljerijsko-raketnih jedinica Vojske Srbije obuhvaćeni su ključni sistemi naoružanja i opreme ovog roda Vojske, od sredstava za osmatranje i prikupljanje podataka o ciljevima (UPAOS), preko sistema za prenos i obradu podataka (UPARS) do samih efektora (Digitalizovani Oganj, Modularni Oganj) za gađanje i artiljerijske municije poboljšanih karakteristika.

Kada je reč o Moravi, akcenat je dat na modernizaciji LRSV M77 Oganj, koje predstavlja daleko bolje oruđe u pogledu vatrene moći od LRSVM Morava, imajući u vidu pre svega raketne module na lanseru sa 64 rakete dok je kod Morave raketni modul sa samo 24 rakete i još 24 na drugom logističkom vozilu.

Navode da su na modernizovanom digitalizovanom Ognju primenjeni svi sistemi automatizacije sa sistema LRSVM Morava, što je sve rezultiralo znatno efektivnijim i ekonomičnijim artiljerijskim sistemom u poređenju sa Moravom.

"Uspešno je završen razvoj digitalizovanog Ognja i u toku je prijem nulte serije ovih oruđa nakon uspešno realizovanog ispitivanja u Tehničkom opitnom centru", navodi Ministarstvo.

Autori teksta, ukazuje Ministarstvo, pogrešno predstavljaju da je u VTI obustavljen razvoj LRSVM Morava.

Dodaju da su u toku završna ispitivanja višecevnog lansera Morava za prijem u naoružanje Vojske Srbije, kao zamena za sistem Plamen S, tako da se od ovog projekta nije odustalo.

Druga faza modernizacije LRSV M77 Oganj je modularni Oganj i obuhvata ugradnju platforme koja omogućava korišćenje modula za lansiranje visokopreciznih artiljerijskih raketa Plamen, Grad (maksimalni domet 20 km i 40 km) i Oganj (maksimalnog dometa 22 km, 40 km i 50km), kao i modula za lansiranje vođene rakete ALAS i drugih vođenih raketa većeg dometa koje se razvijaju, kao što je na primer Košava.

Opravdanost oklopljavanja artiljerijskih oruđa je sprovedena na osnovu odgovarajućih studija i softverskih analiza i dokazana simulacijama primenom najsavremenijih programa za simulaciju efekata borbenih dejstava.

Primenjena oklopna zaštita posade je izrađena u potpunosti u skladu sa aktuelnim svetskim trendovima u razvoju artiljerijskih oruđa.

"Autori teksta na portalu Balkanska bezbednosna mreža očigledno ne prate trendove savremenog ratovanja, pre svega asimetričnih ratova u poslednjih 10 godina, kao i trendove u razvoju naoružanja, i nisu primetili da najveći broj savremenih artiljerijskih sistema razvijenih u poslednje vreme, imaju oklopljenu kabinu", navodi Ministarstvo.

Ističe primer da na upotrebi u oružanim snagama SAD ne samo da su oklopljene kabine artiljerijskih sistema već i logističkih vozila.

Iz Ministarstvu dodaju da savremeni ratni sukobi i dejstva, često bez jasne linije fronta kao što je to bio slučaj u prošlosti, ne isključuju mogućnost prepadnih i zasednih dejstava na artiljerijske sisteme, bez obzira što ona po osnovnom konceptu upotrebe deluju iz dubine sopstvene teritorije.

Kada je reč o Bumbaru, dugogodišnji razvoj lakog prenosnog protivoklopnog sistema Bumbar, koji je započet u vreme generala Pustinje i koji se nije uspešno realizovao 20 godina, je privremeno obustavljen jer je prioritet, na opravdani zahtev taktičkog nosioca, umesto raketi dometa 600 m (Bumbar), dat razvoju familije raketa većeg dometa (3 i 5 km) sa znatno većom probojnošću, od kojih su neke već uvedene u naoružanje.

Svi do tada uspešno realizovani podsistemi protivoklopnog sistema Bumbar su primenjeni na novu familiju modernizovanih raketa.

Nova protivoklopna raketa maksimalnog dometa 5 km je bazirana na poluautomatskom radio komandnom sistemu vođenja.

Do sada realizovana laboratorijska i poligonska ispitivanja su pokazala uspešnost ovog koncepta rakete i njeno uvođenje u naoružanje se očekuje ubrzo.

Nakon završetka tog projekta i sa svim na njim stečenim znanjima i osvojenim tehnologijama i u slučaju obnovljenog interesa taktičkog nosioca nastaviće se razvoj protivoklopne rakete malog dometa.

Kada je reč o sistemu Sora, u odnosu na integraciju (postojeće stare) haubice D-30 na postojeći kamion FAP 2026 - SORA, prioritet je dat na modernizaciji postojeće samohodne haubice 122mm Gvozdika, koja zbog svog oklopa, gusenične šasije, amfibijskih svojstava, poluautomatskog punjača, predstavlja znatno moćnije oruđe u poređenju sa SOROM.

Pri tome, ostvareni efekti modernizacijom se postižu uz znatno manji nivo ulaganja u poređenju sa proizvodnjom SORE.

Ministarstvo napominje da su podsistemi uspešno razvijeni u projektu SORA primenjeni na modernizovanoj Gvozdici, a dobijeno je sredstvo značajno unapređenih karakteristika: smanjeno vreme pripreme za otvaranje vatre; kroz primenu sistema za upravljanje vatrom omogućen MRSI režim vatre (istovremeni pad više projektila na cilj); sa uvedenom u NVO Vojske Srbije municijom povećanog dometa i novim tipovima upaljača izvršeno je značajno unapređenje vatrene moći i efekata na cilju.

Uvođenje u naoružanje modernizovane Gvozdike očekuje se do kraja ove godine.

Što se tiče projekta sistema za zvukometrijsko izviđanje, njegov pravi naziv je Hemera, a ne Himera, kao što su ga, navodi Ministarstvo, pogrešno nazvali autori teksta sa portala Balkanska bezbednosna mreža.

U skladu sa aktuelnim potrebama artiljerije Vojske Srbije, taktički nosilac je definisao prioritetne projekte u sferi izviđanja i upravljanja artiljerijskom vatrom, koji su rezultirali uspešnim razvojem optoelektronskih i komandno-informacionih sistema (UPAOS, UPARS, S2SOM...).

Takođe, u oblasti elektronskog izviđanja i protiv-elektronske borbe, taktički nosilac je definisao prioritete na koje je preusmeren inženjerski kadar sa projekta Hemere, kao što su sistemi za elektronska dejstva i to savremeni radiogoniometri za VF i VVF/UVF opseg (sistemi "HERA" i "VERA"), kao i samozaštitni ometač za zaštitu snaga od RCIED (daljinski upravljivih improvizovanih minsko-eksplozivnih sredstava).

HERA-VF radio goniometar i samozaštitni ometač su uvedeni u naoružanje Vojske Srbije i predstoji opremanje Vojske sa njima.

Ta sredstva, radiogoniometri, omogućavaju pravovremenu detekciju signala u opsezima od interesa, što omogućava komandantu prikupljanje podatka, i donošenje pravovremenih odluka.

Radiogoniometri su koncipirani kao presretačke širokopojasne stanice koje omogućavaju detekciju signala sa velikom verovatnoćom presretanja.

Samozaštitni ometač se koristi za zaštitu sopstvenih snaga od daljinski upravljivih improvizovanih minsko-eksplozivnih sredstava.

Ministarstvo navodi da je general Pustinja izjavio da "velika medijska najava i sklapanje ugovora za modernizaciju aviona G-4 i Orao od kojih se konačno odustalo kada je shvaćeno da su besmisleni što je od početka bilo jasno. Taj promašaj je ispao bacanje novca, što se i znalo".

Reagujući na tu izjavu, Ministarstvo podseća da je projekat modernizacije aviona G-4 u G-4M pokrenut u periodu kada je general Pustinja bio direktor Vazduhoplovnotehničkog instituta, kao i da je on lično odobrio Program realizacije za modernizaciju aviona Orao.

Tvrdnja o zaključenju ugovora za modernizaciju, od kojih se odustalo, je nejasna, dodaje Ministarstvo.

Takođe, netačno je, kažu, da se od modernizacije tih aviona odustalo.

"Prema aktuelnim potrebama Vojske Srbije i potrebama u bliskoj budućnosti, projekat modernizacije aviona Orao je ocenjen kao prioritetan u odnosu na modernizaciju aviona G-4, s obzirom na veće borbene mogućnosti jurišnog aviona Orao u odnosu na školsko borbeni avion G-4. Projekat modernizacije aviona Orao napreduje dobro i u skladu sa planom", ističe Ministarstvo.

Naglašava i da je netačno da je projekat za sistem bespilotne letelice Vrabac obustavljen, već da je projekat uspešno realizovan tj. da je sistem uveden u naoružanje sredinom 2020. godine.

"Trajanje razvoja ovog sistema vremenski je u rangu sličnih projekata u svetu. U ovom trenutku u VTI i u delu Odbrambene industrije Srbije radi se na pripremi izrade nulte serije ovog sistema sa dodatno poboljšanim karakteristikama. Opremanje Vojske nultom serijom sistema Vrabac očekuje se u 2021. godini", objašnjava Ministarstvo.

Što se tiče komentara generala Pustinje da sistem bespilotne letelice Pegaz „nije na vidiku“, navodi Ministarstvo i dodaje da se realizacija projekta odvija u skladu sa planom i da se završetak razvoja očekuje tokom sledeće godine.

U vezi sa projektima razvoja kojim se bavi tekst Balkanske bezbednosne mreže „a kojih još uvek nema u arsenalu Vojske Srbije iako mogu da ojačaju njene sposobnosti“, Ministarstvo odgovara da su sposobnosti Vojske Srbije u predmetnoj oblasti artiljerije i protivoklopne borbe već značajno uvećane novorazvijenim i modernizovanim sistemima naoružanja.

Dodaju da one imaju veću vatrenu moć i borbenu sposobnost od navedenih i to znatno efikasnije, brže i ekonomičnije.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva