:

:

TV Most

Foto: IN4S

clock

Decembar 14, 2018   12:37

0

263

Reakcije iz Beograda zbog transformacije KBS u vojsku

Iz Beograda stižu oštre reakcije nakon što je kosovski parlament jednoglasno izlasao tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku.

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković kaže da je današnjim glasanjem u Prištini umrlo međunarodno pravo.

"Oni koji su doprineli tome da međunarodno pravo nestane više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, ranije su izmišljali i konstruisale događaje poput Račka ne bi li opravdali kršenje međunarondog prava, danas to ni ne rade više", istakao je Selaković.

To čine, kaže, SAD, Britanija, Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koja je prihvatila formiranje vojske Kosova i sponzorisala kosovsku nezavisnost.

"Moramo da ponavljamo na svakom mestu i da budemo svesni da je rezolucija SB 1244 iz 1999. jedini važeći međunarondi pravni akt kada je u pitanju Kosovo i Metohija i tretiranje prisustva oružanih snaga. Onima koji promovišu secesiju Kosova to više nije ni važno", napominje Selaković.

Pomoćnik direktora Kanelarije za KiM Petar Petković kaže da ono što se dešava u Prištini znači više oružja i oklopnih vozila od SAD, a manje prava, hrane i bezbednosti za srpski narod.

Prema njegovim rečima, u tački 16 Rezolucije 1244 stoji da su jedino međunarodne oružane snage te koje mogu da koriste naoružanje i vojnu opremu na Kosovu.

"Stoji i da je dužnost Kfora da nadgleda i vrši inspekciju nad objektima ukoliko se utvrdi da se u njima događaju vojna dešavanja. To se godinama dešava. Niko ništa ne preduzima", napominje Petković.


Predsednica Narodne skupštine Maje Gojković izjavila je danas da odluka privremenih institucija u Priština o formiranju tzv. „vojske Kosova“ predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244.

Dodala je i da je odluka u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

"Reč je o poslednjem u nizu jednostranih i nasilnih rešenja kojima Priština pribegava, a koja su usmerena protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kojim se razaraju temelji bezbednosne arhitekture koja je stvarana poslednjih decenija sa ciljem da se obezbedi dugoročna stabilnost regiona", navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.


Ovakva pretnja miru i stabilnosti regiona ne sme da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, a pre svega onih čija je neposredna odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbednosti svih građana KiM, zaključila je Gojković.

Izvor: RTS

kosovska vojskakbsrezolucija 1244
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva