Rebić o slučaju Kontić: Moglo je brže, nema opstruiranja

:

:

TV Most

Foto: MUP

clock

Septembar 20, 2020   13:46

0

36

Rebić o slučaju Kontić: Moglo je brže, nema opstruiranja

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je bilo sporosti u istrazi u slučaju Ivana Kontića koji je u Novom Sadu brutalno pretukao mladića M. M. (28), ali da nije postojala sistemski namera da se okrivljenom pomogne.

Rebić je, za TV Prva rekao i da policija trenutno nema podatke o lokaciji Kontića, da on nije u Srbiji, ali da su u kontaktu sa policijama u zemljama u okruženju.

"Dobijamo povremeno informacije koje odmah proveravamo i stalno smo u kontaktu sa direktorom crnogorske policije. S obzirom na to da je raspisana crvena Interpolova poternica, on se ne može predugo kriti. Ja očekujem da ce pre ili kasnije on biti uhapšen", rekao je Rebić.

On je ponovio i da su policijski službenici odmah po učinjenom delu obavestili Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, a ne tek nekoliko dana kasnije.

"Činjenica je da u slučaju Kontić postoje određeni propusti u određenim fazama postupanja. Prijava tužiocu je bila blagovremena, ali je bilo određenih policijskih propusta u smislu da su policajci radili posao, da tako kažem, traljavo, neizainteresovano, sporo. U svakom slučaju, nije postojala sistemski namera da se Kontiću pomogne. Da li na nekom nižem nivou, postoji mogućnost da su pojedinci pokušavali", rekao je Rebić, prenosi Blic.

On je dodao i da je ministar MUP Nebojša Stefanović odmah naložio Sekoru unutrašnje kontrole da izvrši provere u vezi sa postupanjem policijskih službenika.

"Iz SUK-a su utvrdili određene propuste", rekao je Rebić i dodao da za to sledi snošenje odgovornosti, ali da ne postoji sistemsko opstruiranje ovog slučaja, niti bilo kakva volja vrha policije da se pomogne Kontiću.

On je dodao da se dugo čekalo na pribavljanje snimaka i da je policija tek 4. septembra nabavila snimak, iako se događaj desio 24. avgusta.

"Relativno dugo se čekalo da pribavljanje snimaka, 4. septembra se došlo do snimka. Video-zapis nije u nadležnosti policijske uprave ili grada, morali smo od vlasnika objekta da tražimo. Takođe, potraga je relativno kasno raspisana i zbog toga ce neko odgovarati", rekao je on.

Kako je objasnio, nakon provere snimka tužilac je ostao pri tome da se radi o teškoj telesnoj povredi.

"Viši tužilac traži tri dana za konsultacije i 7. potvrđuje da ostaje kvalifikacija krivičnog dela teške telesne povrede", napominje Rebić.

On je dodo i da je činjenica da napadnuti mladić u PU Novi Sad dolazi 2. septembra i daje iskaz o napadu, iako do tada nije hteo da sarađuje. Dodao je i da je policija ispoštovala sve procedure u ovom slučaju, ali da je "mogla da postupa brže"

Izvor: RTV, T a n j u g

Vladimir RebićMUPIvan Kontić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva