:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2020   8:39

0

135

Recept Vašingtona za dijalog Beograda i Prištine, ekonomija u funkciji politike

Ekonomske teme o kojima će delegacije Beograda i Prištine razgovarati u Vašingtonu u funkciji su politike ali se o statusnim pitanjima neće razgovarati, rekao je za RTS diplomata Zoran Milivojević.

Ceo kontekst razgovora u Vašingtonu je politički i ekonomija je tu u funkciji politike koji je opredelio američku inicijativu, rekao je za RTS Zoran Milivojević.

"Treba imati u vidu da je američka administracija u predizbornoj kampanji i u interesu im je da se postigne neki proboj na političkom planu koje su u interesu SAD a to je međusobno priznanje. Međutim, iz Beograda je jasno rečeno da se o tome neće razgovarati. Ne verujem da će SAD vršiti pritisak do te mere ali bi mogao da se postigne dogovor o nekim već otvorenim pitanjima", rekao je Milivojević.

Albancima je priznanje politička platforma ali maksimalistički pristup Prištine ne može da dovede do bilo kakvog napredka, smatra Milivojević.

"Zbog toga SAD i insistira na životnim pitanjima. Prištinska delegacija ima problem jer nema podršku a ni konsenzus o temama za razgovor. U Vašingtonu će se razgovarati o onome o čemu je moguće a to nisu statusna pitanja", objašnjava Milivojević.

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel, jedan od domaćina razgovora u Vašingtonu je rekao da se ne zna kuda razgovori mogu da odvedu ali je za SAD bitan efekat i oni neće rizikovati da ga izgube.

"Srbiji odgovara ova priča jer Beograd i gleda na ovu priču kao na normalizaciju odnosa kada je reč o svakodnevnom životu", rekao je Milivojević.

Brisel može da ponudi uverljivije posredovanje 


Kada je reč o nastavku briselskog dijaloga Zoran Milivojević smatra da sadanji sastav u Briselu, za razliku od prethodnog, može da ponudi uverljivije posredovanje i odlučnost da se sprovede ono što je već dogovoreno.

"Srbija će držati visoko upravo ta pitanja. Brisel ne može da se ponaša navijački, mora da ima u vidu poziciju Srbije i da jasnije formuliše zahteve", ističe Milivojević.

Srpsko pitanje došlo glave Đukanoviću 


Kada je reč o postizbornoj situaciji u Crnoj Gori, Milivojević kaže da su izbori potvrdili  da se Crna Gora menja, da je podeljena ali i da su građani zasićeni vlašću koja je već dugo na vlasti.

"Jedina šansa da Crna Gora uđe u fazu smirivanja je ako DPS prizna izborni poraz. Izbori su bili legitimni i ne postoji nijedan razlog da se oni ospore. Zato bi bilo logično da se prvo formira skupština a mandat ponudi onoj strani koja može da obezbedi 41 poslanika tj većinu u parlamentu", naglašava Milivojević.

Srpsko pitanje je došlo glave Đukanoviću a izbore je izgubio od SPC, ne kao institucije nego kao konstante u biću naroda i to nije smeo da dira, zaključio je za RTS diplomata Zoran Milivojević.

Izvor: RTS

Zoran Milivojevićdijalog BG-PRCrna Goraizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva