:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2022   19:15

0

196

Reči tuge i sećanja na komemoraciji povodom smrti Časlava Milisavljevića

“Napustio nas je Časlav Milisavljević”, ovim rečima i minutom ćutanja počela je komemorativna sednica povodom smrti novinara Radio Kosovske Mitrovice u penziji Časlava Milisavljevića.

Koordinator Radija Kosovska Mitrovica Maja Fićović, na početku je prenela izraze saučešća porodici i kratkim oproštajnim govorom se obratila prisutnima.

”Sve što sam u prvim godinama rada naučila, naučila sam od njega, bilo mi je teško da posle njegovog odlaska preuzmem odgovornost i budem na jednoj tako odgovornoj poziciji, ali se nadam da sam opravdala njegovo poverenje i da sam sačuvala radio, jer je Časlav za života neprestano ponavljao ”Deco čuvajte radio”.

Mislim da smo ispunili obećanje, da to činimo i da ćemo činiti narednih godina, dodala je Fićović i pozvala  zatim predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića i Časlavove kolege novinare da se prigodnim govorima oproste od doajena radijskog novinarstva i prvog spikerskog glasa Radio Kosovske Mitrovice koja je počela sa radom 1982.godine.

“Prva asocijacija na ime Časlava Milisavljevića je radio odnosno talasi Radio Kosovske Mitrovice. Danas kada svi ostajemo bez doajena radijskog novinarstva, danas kada postajemo siromašniji za kulturnog poslenika i stvaraoca, ne možemo a da se ne prisetimo njegovog osmeha i radosti kad god se organizovao neki kulturni događaj. Imali smo tu čast i privilegiju da učestvuje poslednji put i u organizaciji 28. Mitrovačkog festivala kulture i pomogne u dovođenju brojnih likovnih stvaraoca i ne samo likovnih koje je upoznavao godinama radeći na organizaciji sličnih manifestacija. Ispunjavalo ga je druženje sa umetnicima svih profila, nesebično je davao sebe kulturi i umetnosti kako bi neka dešavanja poprimala još jaču i veću dimenziju. Oliver Njego, Nikola Rackov, Extra Nena, Miša Tanasijević, svi su oni bili i ostaće Čakijevi prijatelji. Bio je pionir radijskog novinarstva na ovim prostorima, vrsni samostalni umetnik duboreza, velikih imena i naših sakralnih svetinja , koje je voleo da poklanja i ostavlja za sećanje prijateljima i oni su neizostavni deo naših domova”, rekao je Aleksandar Spirić.

Neka ovaj komemorativni skup bude dokaz poštovanja lika i dela Časlava Milisavljevića, rekao je Spirić i još jednom preneo izraze najdubljeg saučešća porodici .

Višedecenijski novinar Radio Kosovske Mitrovice i Časlavov dugogodišnji kolega Miodrag Radomirović emotivno se oprostio od Časlava Milisavljevića, a na početku je uputio reči saučešća porodici.

“Kada govorim o Časlavu Milisavljeviću, moram da se vratim na vreme pre novinarstva, kada su se u Zvečanu pre mnogo godina okupili neki momci i devojke da stvaraju nekakav kulturni život, da ga oslikavaju tako reći i započinju neku novu eru u kulturi Kosovske Mitrovice i Zvečana. Među tim momcima i devojkama bio je Časlav Milisavljević koji je u čuvenom zvečanskom “Ćumezu” oslikavao zidove a u stvari oslikavao svoju dušu. Tako sam ga upoznao, a kasnije nas je spojila i ova druga sfera i velika ljubav a to je novinarstvo. Od postanka radija radili smo punom parom i svim žarom stvarali iz dana u dan sve bolji i kvalitetniji program. Naravno i neuzostavna organizacija Sabora kulturnog stvaralaštva još u bivšoj Jugoslaviji pa sve redom”, prisetio se i emotivnim rečima od Časlava oprostio Miodrag Radomirović.

“Prvi spikerski glas na tadašnjoj frekvenciji Radio Kosovske Mitrovice 96,5 Mhz ostaće dugo upamćen kao čist, pravilan i radiofoničan po kome su ga prepoznavali i oni slušaoci koji ga nisu znali. Duboko pravičan , zahtevao je to od svih svojih kolega i saradnika težeći da najbrže i najtačnije prenesu informaciju do slušalaca.

Njegova poznanstva sa novinarskom elitom najboljih redakcija u zemlji imale su ogroman uticaj na novinare Radija Kosovske Mitrovice, čiji je bio urednik, jer su imali tu čast da uče od najboljih. Znao je da pohvali ali i da kritikuje s pravom nerad i neodgovornost. Štitio je interese novinara, smatrao je da je govor i pismo okosnica pravilnog novinarskog izraza otuda i krilatica po kojem ćemo ga pamtiti “Ne gazi ćirilicu” i “Budite čuvari radija”, rekla je Časlavova dugogodišnja koleginica novinar Aleksandra Milošević.

Pročitala je i pismo koje je uputilo Udruženje novinara Srbije sa čijim članovima je Časlav uvek ima dobre medjuljudske i kolegijalne odnose naročito sa Ninoslavom Brajovićem i Živojinom Rakočevićem.

“Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije izražavaju najdublje saučešće porodici preminulog novinara i urednika Časlava Milisavljevića.

Čitav svoj radni vek i život je posvetio radiju i ugradio se u njega kao istinski profesionalac, brižni učitelj i odgovorni urednik. On je podsticao i učio novinare i svoje slušaoce lepoti srpskog jezika i izražavanja, bio je čuvar jezičkog standarda u doba kada su sve norme propadale.

Časlav Milisavljević je jedinstveni glas Radija Kosovska Mitrovica koji se mogao meriti sa najboljim glasovima i spikerima Radio Beograda. U vremenu kada se naš jezik istiskivao sa medija i nestajao sa Kosova i Metohije glas Časlava Milisavljevića sa frekvencija Kosovske Mitrovice popunjavao je tu fatalnu prazninu.

Radio je najdemokratskiji medij, jer od nas ne traži ništa, on je sposoban da vas oblikuje i da utiče sa malo napora ili pažnje. LJudi sa radija su sastavni deo života generacija a mi pamtimo njihove glasove, poruke i emocije. Glas Časlava Milisavljevića je decenijama prosvećeni glas nad Kosovskom Mitrovicom, pamtiće ga njeni građani i čuvaće ga njegove kolege kao meru, kao gospodstvo, kao standard kojim se čuva jezik i umetnost izražavanja.

U boju i muziku njegovog glasa steklo se slikarstvo, duborez, krasnopis, briga za ćirilicu, organizacija festivala i promocija, podrška svome narodu, vođenje programa, recitovanje poezije i beskrajna ljubav prema svom gradu.

Na kraju napustio nas je čovek na čijem licu se uvek videla Kosovska Mitrovica, u čijem glasu su se javljali zaboravljeni i poniženi, napustio nas je čovek od čije profesije i odgovornosti je često zavisio kvalitet i smisao našeg života.”, stoji u pismu Živojina Rakočevića predsednika Udruženja novinara Srbije.

Nakon toga tokom komemoracije od Časlava se oprostio i njegov dugogodišnji prijatelj i drug Miodrag Role Antić, podsetivši  sve prisutne na Časlavov doprinos glumi i amaterizmu i ogromnom talentu koji je posedovao, ali i o druženju, turnejama, gostovanjima i prijatestvima iz tog vremena.

Milan Mihajlović, sadašnji direktor Kulturnog centra”Dragica Žarković”, inače takođe radijski i televizijski novinar i blizak Časlavov saradnik u kulturi, podsetio je na osnivanje prve likovne kolonije “Sokolice” za čije je se osnivanje direktno zalagao i bio je jedan je od organizatora svake godine.

“Taj fanatizam , ta energija da se nešto pokrene da postane tradicija, upečatljivo i nesvakidašnje na prostorima Kosova i Metohije i cele Srbije, to se jednostavno ne može zaboraviti. Više godina unazad kada je u penzionerskim danima počeo da rezbari drvo i da mu daje novi vid života kroz likove naših svetih, kroz likove naših najuticajnijih ličnosti iz sveta književnosti i umetnosti i života uopšte, poput Ive Andrića, Desanke Maksimović, Vojvode Mišića, Patrijarha Pavla, shvatio sam da Časlav Milisavljević nije slučajno rođen baš na dan Svetoga Save”, reako je Milan Mihajlović.

Mihajlović je rekao da je Časlav ceo svoj život proveo uz radijski mikrofon ali i u druženju sa kulturnim poslenicima i stvaraocima. Ta Časlavova višedecenijska veza sa umetnošću i sudbinska veza  sa svevišnjim, to je privilegija za duhovna verujuća ali i umetnička bića. Vratilo mu se kroz duborez , kroz medaljone u drvetu, čije je srce i te kako znao da oseti. Poklanjao ih je nesebično ovde u Mitrovici, Zvečanu, Gračanici, Beogradu, Kruševcu, Varvarinu….i nastavljao da kleše i rezbari iz noci u noć iz dana u dan…Njegov dom odisao je toplinom drveta , otvoren uvek za prijatelje ali i putnike namernike.

Ovim je završena komemorativna sednica i oproštajni govori kolega i prijatelja, a ispred organizatora komemoracije Maja Fićović koordinator Radio Kosovske Mitrovice podsetila je prisutne i sve one koji su želeli a nisu mogli da prisustvuju da će porodica primate saučešće sutra u kapeli u Rudaru od 10 časova a da će se sahrana obaviti sutra  na seoskom groblju u Srbovcu u 13 časova.

Današnju komemoraciju, kojoj su prisustvovali porodica, kolege, prijatelji i poštovaoci, organizovao je Radio Kosovska Mitrovica uz podršku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica .

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMČaslav Milisavljević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva