:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2015   16:00

0

153

Reditelj Nedeljković umro tokom pres konferencije

Doajen srpske kinematografije Žilnik i producentkinja Sarita Matijević govorili su danas o filmu Želimira Žilnika na redovnoj festivalskoj konferenciji za novinare, pre nego što je prekinuta zbog tragičnog događaja, iznenadne smrti učesnika festivala, reditelja Petra Nedeljkovića.

Nedeljković je prisustvovao redovnoj festivalskoj konferenciji za novinare u Domu sindikata kada mu je iznenada pozlilo. Pozvana je Hitna pomoć, ali lekari nažalost nisu uspeli da ga spasu.

Na poziv umetničkog direktora festivala Mladena Matičevića prisutni autori i novinari odali su minutom ćutanja poslednju poštu dragom kolegi i prijatelju.

Nedeljković je dugo godina bio angažovan na Radio televiziji Srbije.

Na festivalu je učestvovao sa kratkim dokumentarnim filmom "Anđeo sa gore Zaglavak", koji je prikazan juče.

Dugometražni dokumentarni film Želimira Žilnika "Logbook Serbistan" premijerno je prikazan u Domu sindikata, na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

"Logbook Serbistan" je doku-drama o ilegalnim imigrantima i tražiocima azila u Srbiji. Snimljena je u okviru projekta "Jačanje medijske slobode u Srbiji", koji finansira EU. Na istu temu već je urađena jedna te-ve reportaža i pokrenut veb sajt sa bazom podataka o problemima legalnih i ilegalnih migranata.

Žilnik je rekao da je žanr doku-drama sve prisutniji u svetskoj kinematografiji, a podrazumeva ne samo dokumentarno praćenje zbivanja, već i bliži kontakt sa učesnicima filma.

Kroz istraživanje dugo 14 meseci, dodao je on, upoznali smo različite ljude i njihova iskustva u borbi za preživljavanje. Svi oni mogu da nam kažu: vi u Srbiji kukate kroz šta ste sve prošli, ali verujte, ima mesta gde su neizvesnost, pretnje i patnje mnogo intenzivniji, sažeo je utiske sa snimanja Žilnik.

On je istakao da mu je jedna od polaznih osnova za film bila želja da razmislimo i da se "manemo naše narcisoidne ideje da smo jedini na vetrometini, paćenici". Treba da se okrenemo širem problemu današnjih svetskih turbulencija, provala u sistemu vrednosti, gde smo mi na obodu, ali mnogi su već gotovo izgurani sa njega i bukvalno vise između života i smrti, izjavio je Žilnik.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva