:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2020   17:59

0

130

Region: Hrvatska beleži crni rekord:Preminule 32 osobe; U Sloveniji 557 novozaraženih

U Hrvatskoj su, prema zvaničnim informacijama, za poslednja 24 sata od posledica infekcije korona virusom preminule 32 osobe, što je najviše u jednom danu od početka pandemije.

Nacionalni stožer saopštio je da je testirano 5.115 osoba, a pozitivno je 1.165.

Aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 14.734.

Među njima je hospitalizovano 1.127 pacijenata, a od toga su na respiratoru 94 pacijenta.

Ukupno je zabeleženo 52.660 slučajeva kovida-19, od kojih je 594 preminulo, prenosi portal Indeks.

Ukupno se oporavilo 37.332 obolelih, od toga 2.293 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 25.925 osoba.

Do danas su ukupno testirane 507.163 osobe.

U Zagrebu više od 900 novih slučajeva korona virusa

U Zagrebu je danas registrovano više od 900 novih slučajeva korona virusa.

"Prema preliminarnim podacima, u protekla 24 sata više od 900 osoba je pozitivno na korona virus u Zagrebu", rekla je u za HRT zamenica direktora Nastavnog zavoda za javno zdravlje "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je u glavnom gradu Hrvatske od otprilike 950 testiranih oko 920 pozitivno, prenosi portal Indeks.

Tačni podaci biće objavljeni oko 10.45 kada će biti održana pres konferencija zagrebačkog stožera.

U Bosni i Hercegovini 764 novozaraženih, umrle 32 osobe

U Bosni i Hercegovini u poslednja 24 sata registrovano je 764 slučaja korona virusa, a obavljeno je testiranje 1.641 uzorka.

Preminule su 32 osobe.

Kako piše portal Kliks, reč je o padu u odnosu na juče, kada je zabeleženo 1.411 novozaraženih od 2.925 testiranih.

Zavodu za javno zdravlje Federacije BiH prijavljeno je 798 uzoraka, od kojih je 438 pozitivno na koronu. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

Do sada je testiran ukupno 208.881 uzorak, a kovid-19 potvrđen je kod 32.938 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izlečeno je 19.790 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabeležen kod 326 pacijenata.

Trenutno je aktivno 12.326 slučajeva pozitivnih na koronu.

Zavodu za javno zdravlje Federacije BiH prijavljeno je 26 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 822, i to 543 muškaraca i 279 žena.

Danas su u Brčkom registrovana tri nova slučaja zaraze.

U Republici Srpskoj u poslednja 24 sata izvršeno je testiranje 777 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 323 osobe.

U poslednja 24 sata Institutu za javno zdravlje Republike Srpske prijavljeno je pet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa.

U Sloveniji 557 novih slučajeva kovida-19, 25 preminulo

U Sloveniji je u poslednja 24 sata sa 2.244 testova potvrđeno 557 novih slučajeva kovida-19, što znači da je procenat pozitivnih testova iznosio 24,82 odsto, preneli su slovenački mediji.

Preminulo je 25 osoba.

Broj potvrđenih zaraza manji je nego prethodni dan, kad ih je bilo 1.796, ali uz mnogo opsežniji broj testiranih.

U bolnicama se, prema zvaničnim podacima, nalazi 868 obolelih, a na intenzivnoj nezi leči se 135 pacijenata.

U Sloveniji se i ove nedelje nastavljaju stroge restriktivne mere koje uključuju ograničavanje kretanja na područje opštine stanovanja, zabranu izlazaka iz kuća i stanova u noćnim satima, zatvaranje dela usluga, uključujući i trgovinsku delatnost koja ne uključuje nužne životne proizvode, nošenje maski na otvorenom i druge već ranije uvedene epidemiološke mere, podseća agencija Hina.

"Podaci koje gledamo poslednjih dana ne pokazuju realnost - ona se bolje odražava u broju bolesnika koji dnevno dolaze u bolnice i u broju mrtvih", rekao je u razgovoru za Slovenačku televiziju Aleš Rozman, direktor jedne od glavnih kovid bolnica i član vladinog stručnog tima za kovid-19, upozorivši da je model testiranja sredinom prošle sedmice promenjen, pa se ne testiraju oni s lakšim simptomima.

"Na žalost, s aspekta hospitalizacija i broja umrlih epidemija je još daleko od svog vrhunca", naglasio je Rozman i dodao da možemo biti optimistični u smislu da se broj neće vrtoglavo povećavati.

Crna Gora: Potvrđeno još 496 novih slučajeva,7 preminulo

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 496 slučajeva korona virusa, a sedam osoba je preminulo, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

U istom periodu testirano je 1.299 osoba, prenosi portal Vijesti.

Najviše novoobolelih je u Podgorici, Nikšiću, Budvi i Bijelom Polju.

Trenutno, u Crnoj Gori je aktivno 4.343 slučajeva.

Od početka pandemije u toj zemlji na korona virus je bilo pozitivno 19.210 osoba, dok je preminulo 320 pacijenata.

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Crne Gore Sanja Medenica izjavila je danas da se posle masovnog okupljanja ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kada vernici tokom sahrane mitropolita Amfilohija nisu poštovali epidemiološke mere, može očekivati povećanje broja obolelih.

"Sigurno da ćemo imati posledice, kao što smo imali posledice prethodnih svih velikih masovnih okupljanja. Ja sam više puta govorila, neke prve lekcije iz epidemiologije za respiratorne bolesti koje se na ovoj način prenose, prva i osnovna mera je da se ne ide na mesta gde ima veliki broj ljudi", rekla je Sanja Medenica za TVCG .

Ona je navela da Crna Gora ima veliku lokalnu transmisiju, ali da za sada bolnički kapaciteti nisu popunjeni.

"Imamo oko 30 odsto. Preopterećenost zdravstvenog sistema i kadra zaista imamo, i to traje. I mi smo ljudi i imamo prag izdržljivosti, i to mora da se zna", istakla je Sanja Medenica.

Prema njenim rečima, ono što je dobro u svemu jeste što trenutno imamo obolevanje među mlađom populacije, kod kojih je uglavnom izražena blaga klinička slika.

Ona je objasnila da se za rezultate testova čekalo duže zbog više razloga, a osnovni je velika lokalna transmisija, veliki broj uzoraka koji su upućeni Institutu.

"Svi teški pacijenti se rade prioritetno u Institutu. Ovi koji su i do sada čekali su uzorci osoba koji imaju blaže kliničke simptome i koji su uglavnom iz primarne zdravstvene zaštite", rekla je Sanja Medenica i izrazila nadu da će se posle preusmeravanja uzoraka privatnim laboratorijama, narednih dana svesti čekanje rezultata na najviše 48 sati.

Mnoge evropske zemlje, kazala je, prešle su na to da blaže kliničke simptome ne testiraju, a da testiraju one koji imaju težu kliničku sliku i koji su za bolničko lečenje.

Izvor: RTV, T a n j u g

koronavirusSlovenijaHrvatskaCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva