:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2020   17:44

0

114

Region: Slovenija od sutra uvodi policijski čas, Crnoj Gori preti crni scenario, u Hrvatskoj 393 novozaražene osobe

U Sloveniji će od sutra važiti policijski čas u trajanju od 21 sat do šest sati ujutru, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs. Takođe će na snagu stupiti i zabrana okupljanja više od šest osoba, umesto dosadašnjih 10, prenosi STA.   

Hojs je dodao da i dalje važi zabrana kretanja između regiona, uz određene izuzetke.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 537 slučajeva virusa, odnosno 20,4 odsto testiranih, zbog čega se vlada odlučila na nove mere.

Vlada Slovenije zvanično je sinoć proglasila epidemiju korona virusa za celu zemlju, koja će trajati 30 dana, počevši od danas. To znači da je plan nacionalne zaštite i spasavanja aktiviran, ali nisu objavljene dodatne restriktivne mere, prenosi STA.

Kako navodi slovenačka agencija, u skladu sa uredbom o 30-dnevnoj epidemiji, usvojenom na osnovu zakona o zaraznim bolestima, u zemlji će se primenjivati iste mere kao i do sada.

Portparol vlade Jelko Kacin rekao je za televiziju RTV Slovenija da neće biti promena koje se tiču zaposlenih, studenata i drugih, osim što se od svi poslodavaci pozivaju da organizuju posao od kuće, ukoliko je to moguće.

On je dodao da vlada u ovom trenutku ne vidi potrebu da zatvori tržne centre.

"Ukratko, želimo da što je moguće više stvari funkcionise, ali moraju da postoje neka samoograničenja i disciplina", rekao je Kacin.

Ministarka obrazovanja Simona Kustec navela je na Tviteru da se nije promenio ni plan za rad škola, što znači da će studenti i učenici od šestog razreda osnovne škole preći na učenje na daljinu, kao što je objavljeno ranije ove nedelje, dok će ostali ići u školu.

Međutim, s obzirom na to da je proglašena epidemija, snage za civilnu zaštitu i pomoć u slučaju katastrofa mogle bi da pomažu u sprečavaju širenja korona virusa.

Jednom kada se aktivira plan za nacionalnu zaštitu i spasavanje, automatski se aktiviraju planovi za regionalniu zaštitu i spasavanje.

Premijer Slovenije Janez Janša prethodno je na Tviteru najavio da će epidemija biti proglašena za teritoriju cele Slovenije i da će trajati 30 dana, počevši od ponedeljka. U Sloveniji je udeo pozitivnih rezultata u ukupnom broju testiranih uzoraka prvi put premašio 19 odsto, nakon što je virus potvrđen u 726 slučajeva među 3.765 testova, prenosi STA.

U Sloveniji potvrđeno 537 novih slučajeva, 20,4 odsto testiranih

U Sloveniji je u poslednja 24 sata testirano 2.637 osoba, od kojih je na korona virus pozitivno 537, odnosno 20,4 odsto testiranih, saopštio je danas nacionalni institut za javno zdravlje.

U istom periodu, preminule su dve osobe, prenosi slovenački portal 24UR.

Kako se navodi, na bolničkom lečenju je 289 osoba, od kojih je 55 na odeljenju intenzivne nege.

Situacija u regionima Primorsko-Notranjska i Goriška se pogoršala, ali još nije odlučeno da se oni stave na crvenu listu regiona koji su u karantinu.

Slovenačka vlada danas bi trebalo da razmatra nove mere, a portparol Jelko Kacin kaže da je u pojedinim delovima zemlje došlo do povećanja broja obolelih, kao i da bi neke od novih mera mogle da budu uvođenje karantina od 21.00 do 6.00 ujutru i zabrana okupljanja više od šest osoba.

Kako je rekao, u Evropi više nijedna zemlja nije zelena.

Dodaje se da se očekuje da će se večeras građanima obratiti predsednik Borut Pahor.

U Crnoj Gori 145 novozaraženih i četiri preminula pacijenta

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata evidentirano 145 novozaraženih korona virusom i četiri smrtna slučaja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje (IJZ) u Podgorici.

Testiran je 561 uzorak na novi korona virus, a najviše novozaraženih je i dalje iz Podgorice - 65.

Ukupan broj preminulih povezanih sa korona virusom je od početka juna 231, a od početka godine 240.

Prijavljen je oporavak 294 osobe.

Trenutno je 4.232 obolelih, što iznosi 672 na 100.000 stanovnika.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 15.760.

U Hrvatskoj 393 novozaražene osobe i 11 preminulih pacijenata

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 393 novozaraženihh i 11 preminulih pacijenata.

Testirano je 3.636 uzoraka. U Hrvatskoj je trenutno 5.070 aktivnih slučajeva. Na bolničkom lečenju je 571 pacijent, od toga je na respiratoru 35 pacijenata.

I dalje najviše novozaraženih u Gradu Zagrebu - 192. Od 25. februara do danas ukupno su zabeleženje 25.973 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih je 374 preminulo.

Ukupno se oporavilo 20.529 osoba od toga 476 u poslednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 21.329 osoba.

Do danas je ukupno testirano 400.636 osoba, od toga 3.636 u poslednja 24 sata.

Kolarić: Moguće je da ćemo u Hrvatskoj imati 2.000 zaraženih dnevno

Epidemiolog i član Naučnog saveta hrvatske vlade, Branko Kolarić, kaže da je moguće da u Hrvatskoj bude i 2.000 novozaraženih dnevno.

"S 500 smo došli na 1.000, tako da nije nemoguće da i 2.000 dostignemo", rekao je sinoć Kolarić za HRT i istakao kako neodgovorno ponašanje dovodi do toga da zdravstveni sistem postane preopterećen, što ga zabrinjava.

"Pitanje je hoće li mere dovoljno smanjiti broj novozaraženih, a kažem, ja sam zabrinut da zdravstveni sistem može brzo postati preopterećen. S ovako ubrzanim porastom sistem može biti brzo ugrožen", rekao je epidemiolog.

U Hrvatskoj je u nedelju bilo 548 hospitalizovanih, a Kolarić navodi da, kako se veći broj korona pacijenata leči, onda ima i nešto manje kapaciteta za ostale bolesti koje treba lečiti.

Ovog trenutka, istakao je, ne treba opet aktivirati Arenu s dodatnim krevetima.

"Ali nije isključeno da neće trebati, i oni šatori ispred KB-a Dubrava i Arena. Za sada još ne", kazao je Kolarić.

U BiH 541 novozaražena osoba i 13 smrtnih ishoda

U BiH je u protekla 24 sata zabeležena 541 novozaražena osoba i 13 preminulih pacijenata, od kojih je samo u Federaciji BiH pozitivno na korona virus 285 i 11 preminulih.

U Republici Srpskoj je registrovano novih 255 pozitivnih i dva preminula pacijenta.

U Brčko Distriktu evidentirana je jedna novozaražena osoba.

U FBiH je testirano 956 uzoraka, a novi slučajevi su registrovani u svim kantonima, osim u Kantonu 10.

Do sada je u tom entitetu testirano ukupno 182.363 uzorka, a korona virus je potvrđen kod 22.494 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH izlečeno je 17.656 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabeležen kod 394 pacijenta. Trenutno je aktivan 4.201 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2. Prijavljeno je 11 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 637, i to 426 muškaraca i 211 žena.

Severna Makedonija na korak do policijskog časa

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče izjavio je danas da je Severna Makedonija, zbog ozbiljnog širenja korona virusa, na korak do ponovnog uvođenja policijskog časa, prenosi portal Plusinfo.

"Situacija je zaista ozbiljna. Sledeći korak bi bilo potpuno ograničavanje kretanja, odnosno policijski čas. Da skupimo snage i da to izbegnemo, jer dolaze još hladniji zimski meseci. Verujem da su građani svesni jer svaki dan vide statistiku. Ovo je poslednji korak do policijskog časa", upozorio je Filipče.

U makedonskom Sobranju danas po skraćenom postupku treba da se usvoje izmene zakona koje predviđaju nošenje maski na otvorenom, ograničenje porodičnih okupljanja, kao i ograničenje grupisanja ljudi posle 22 časa.

Izvor: Танјуг

regionkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva