:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2020   17:30

0

152

Region: U BiH 1.586 novozaraženihh i 36 smrtnih ishoda, Hrvatska ima više od 2.300 novozaraženih

U BiH je u posljednja 24 sata registrovano 1.586 novozaraženih korona virusom i 36 smrtnih slučajeva, od kojih su samo iz FBiH 932 osobe pozitivne i 20 preminulih pacijenata.

Ukupno u BiH je testirano 3.757 uzoraka, od kojih je 2.275 uzoraka iz FBiH.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U FBiH je do sada registrovano 744 smrtnih slučajeva usled korona virusa: 494 muškarca i 250 žena.

U Brčko distriktu je registrovano 24 novozaraženih od ukupno 74 testiranih, a dva pacijenta su preminula.

Hrvatska, nezvanično: 23 preminula i više od 2.300 novozaraženih

 U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata od korona virusa preminula 23 pacijenta, piše zagrebački Jutarnji list pozivajući se na nezvanična saznanja.

Zagrebačka N1 tv, takođe nezvanično, objavila je da je u Hrvatskoj u poslednja 24 sata više od 2.300 novozaražnih korona virusom.

Hrvatska je juče imala 1.413 novozaraženih i 18 preminulih pacijenata.

Filipče: Očekujemo da nove mere umanje broj novozaraženih

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je, povodom kovid-krize u toj državi, da je zdravstveni sistem usredsređen na suočavanje sa epidemijom i da je to apsolutni prioritet, kao i da očekuje da će predlozi koji se nalaze u skupštinskoj proceduri "uroditi plodom" i značajno smanjiti broj novoregistrovanih slučajeva zaraze.

"U Sobranju je još jedan paket mera za koje su potrebne izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Predlozi su obavezno nošenje maski na otvorenom, ograničavanje grupisanja napolju nakon 22 sata i ograničavanje porodičnih okupljanja. Smatramo da sve ove mere mogu da umanje broj novih registrovanih slučajeva", kazao je Filipče.

On je podsetio da je Vlada Severne Makedonije usvojila paket mera, koji podrazumeva ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 časa, ograničavanje kapaciteta javnog prevoza do 50 procenata i preporuku celoj državnoj i javnoj administraciji, opštinama i sudovima, da se, u skladu sa mehanizmom poslova, "radni proces odvija u smenama ili 'onlajn' od kuce, ili pak redukovano sa sistemom rotacija".

Filipče je naveo da poslednje analize epidemiološke situacije i nedeljni izveštaj Instituta za javno zdravlje, koji se odnosi na period od 19. do 25. oktobra, pokazuju da je u jednoj sedmici registrovano 3.410 novih slučajeva u 35 gradova, dok je polovina slučajeva iz glavnog grada, Skoplja, 1.654 pozitivna.

On je dodao da su inficirana lica svih uzrasnih grupa, ali da je virus najzastupljeniji kod osoba koje imaju između 30 i 39 godina.

U Sloveniji rekord, 2.605 novozaraženih

Broj novih slučajeva korona virusa u jednom danu u Sloveniji prvi put je danas premašio 2.000, pa je zabeležen rekord od čak 2.605 novozaraženih.

Kako javlja TV Slovenia , u tom periodu testiran je 7.471 uzorak, što znači da je skoro 35 odsto testiranih bilo pozitivno.  U bolnicama se od korona virusa leči 612 ljudi, od kojih je 99 na intenzivnoj nezi, a 56 je na respiratoru.

Nakon ažuriranja podataka, 14-dnevna incidencija infekcija na 100.000 stanovnika porasla je na 872.

Do sada je u Sloveniji korona virusom zaraženo 28.208 ljudi, a prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, u zemlji je trenutno aktivno 18.269 slucajeva. Do sada je sprovedeno ukupno 342.330 testiranja.

U Crnoj Gori 301 novozaražena osoba i sedam preminulih

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata registrovana 301 novozaražena osoba korona virusom i sedam smrtnih ishoda.

Testirano je 793 uzorka.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović izjavio je ranije danas da zbog nestašice materijala na testiranje čeka 2.500 uzoraka.

Najviše novozaraženih je u Podgorici - 162.

Svih sedam preminulih su muškog pola rođeni 1943., 1944., 1970., 1952. (2), 1939. i 1945.

Od početka juna su od posledica korona virusa preminule 273 osobe, a od početka godine 282 pacijenta.

U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak 234 pacijenta.

Trenutno je aktivno 3.625 slučajeva korona virusa, a ukupno je od marta registrovano 17.392 inficiranih.

U Opštoj bolnici u Baru u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminule su dve osobe, dok je u bolnicama u Baru, Beranama i Nikšiću 19 pacijenata u teškom stanju, prenosi danas Radio Crne Gore.

U Opštoj bolnici u Baru leče se 64 kovid pozitivnih pacijenata. U ambulanti je, kako je dodao, u utorak pregledano rekordanih 78 pacijenata sumnjivih na korona virus.

U Opštoj bolnici u Beranama hospitalizovane su 23 osobe sa simptomima korona virusa, sedam ima tešku kliničku sliku i svi se nalaze na neinvazivnoj ventilaciji", navodi se u saopštenju te zdravstvene ustanove.

U bolnici u Nikšiću leči se 49 kovid pacijenata, a šest ih je životno ugroženo", saopštio je direktor te zdravstvene ustanove Ilija Ašanin.

U Republici Srpskoj 630 novozaraženih i 14 smrtnih ishoda

U Republici Srpskoj je u poslednja 24 sata registrovano 630 novozaraženih i 14 smrtnih slučajeva, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Testirano je 1.408 uzorka. Radi se o 337 muških i 293 ženskih osoba od kojih je 131 mlađe, 419 srednje i 80 osoba starije životne dobi.

Najviše novozaraženih je iz Banjaluke - 189.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 15.707 slučajeva virusa korona, a preminula je ukupno 391 osoba kod koje je potvrđen test na ovaj virus.

Do sada se oporavilo ukupno 8.125 osoba, a testirano je ukupno 99.239 lica. Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 546.

Dodik: Vratiti škole u redovan režim rada

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da u Republici Srpskoj nastavu treba vratiti u škole od ponedeljka i poručio da u Srpskoj neće biti vanrednog stana.

Dodik je to rekao na sastanku u Banjauci održanom povodom pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj i istakao da je sedmodnevna obustava nastave u školama bila preventivna mera sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona i ulaska zaraze u većem obimu u obrazovni sistem.

Dodik je podsetio da je epidemiološka situacija pogoršana u čitavom svetu, ne samo u Republici Srpskoj, kao i da su sve mere donesene s ciljem sprečavanja širenja virusa, prenela je RTRS.

Cvijanović: Prioriteti zaštita građana i zdravstvenog sistem

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je povodom pogoršane epidemološke situacije poručila da je prioritet zaštita ljudskih života i javnog zdravlja, a uz to i ekonomije, odnosno očuvanje privrede.

Cvijanović je u intervjuu Srni rekla da je zdravstveni sistem Srpske pod ogromnim pritiskom, a najviše zdravstveni radnici.

"Pod pritiskom su i pacijenti koji imaju potrebu za zdravstvenom zaštitom i raznim intervencijama, a sad se to čini u posebnom režimu", rekla je Cvijanvićeva.

"Da bi zdravstveni sektor izdržao teret ove krize, tome služe i razne mere, ali i apeli da ih se pridržavamo. Naravno, živi smo ljudi, i svako može da pogreši ili zanemari određenu meru, ali to treba da su izuzeci, a ne opšte pravilo", rekla je, između ostalog, Cvijanović.

Govoreći o tome da li su mere podrške privredi dale efekte, ocenila je da je vlada u značajnoj meri intervenisala prema privredi, odnosno, privatnom sektoru da bi se sanirale posledice pandemije ili olakšalo preživljavanje privrednih subjekata i radnih mesta građana zaposlenih u ovom sektoru.

O vođenju novih restriktivnijih mera, Cvijanović je rekla:

"Znamo da potpuno zatvaranje ne mogu preživeti ni mnogo jači i razvijeniji od nas, zato tražimo rešenja, kao i druge zemlje, kojima bi se napravio koliki toliki balans u okviru donesenih mera".

Izvor: Танјуг

koronavirusregion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva